Influensabølgen fortsetter å vokse: - Svært uvanlig

Influensasmitten fortsatte å øke i Norge i forrige uke. Det er usikkert når toppen nås.

Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet er usikker på når influensabølgen når toppen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Overlege Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet er usikker på når influensabølgen når toppen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Det skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i en ny ukerapport om sesongens influensautbrudd.

Alt i alt ble det påvist 1.967 tilfeller av influensa i uke 14.

– Det er svært uvanlig at vi har en influensaepidemi så sent på våren. Det skyldes at influensa har vært hold nede av koronatiltakene siden mars 2020. Dermed er det mye mindre immunitet i befolkningen enn normalt. Viruset sprer seg dermed lettere, skriver overlege Preben Aavitsland ved FHI i en epost til NTB.

Han trekker fram at det i forrige uke var flere innleggelser for influensa i Norge enn for covid-19 – cirka 320 for influensa mot cirka 200 for covid-19.

– Heldigvis er det få av influensapasientene som ender opp på intensivavdelingen.

Influensavaksinen som folk fikk i høst, virker ikke noe særlig mot smitte, men beskytter antakelig en del mot alvorlig sykdom, ifølge Aavitsland.

Influensasmitten er fortsatt økende, og det er ifølge FHI usikkert når toppen av utbruddet nås, og hvor stort det blir.

– Vi håper at påskeferien gjør at influensaepidemien snur, men det er fortsatt mulig at den fortsetter mange uker. Vi er inne i litt ukjent terreng her, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer