Jakarta synker

Indonesia flytter hovedstaden til Borneo

Rundt 40 prosent av Jakarta, som har over 10 millioner innbyggere, ligger under havnivå. Nå vil Indonesias president flytte hovedstaden.

Myndighetene har bygd en gigantisk vegg for å hindre sjøen i å flomme inn over land i Jakarta. Rundt 40 prosent av storbyen ligger nå under havnivå. Foto: Achmad Ibrahim / AP / NTB scanpix.
Myndighetene har bygd en gigantisk vegg for å hindre sjøen i å flomme inn over land i Jakarta. Rundt 40 prosent av storbyen ligger nå under havnivå. Foto: Achmad Ibrahim / AP / NTB scanpix. Vis mer
Publisert

– Vårt lands hovedstad vil flytte til Kalimantan. Stedet kan være det sentrale Kalimantan, Øst-Kalimantan eller Sør-Kalimantan, sier Indonesias president Joko Widodo, som bruker det indonesiske navnet på øya Borneo.

– Alle aspekter blir studert grundig slik at avgjørelsen vil være i tråd med vår nasjonale visjon for de neste 10, 50 og 100 årene, sier Widodo.

Planene kommer fordi 40 prosent av hovedstaden Jakarta, som har 10 millioner innbyggere, og som vokser raskt, nå har sunket til under havnivå. Byen fortsetter samtidig å synke. Årsaken er at kontorbygninger, kjøpesentre og leilighetsbygg årlig pumper opp rundt 630 millioner kubikkmeter grunnvann, ifølge lokale myndigheter. At byen også hyppig er utsatt for flom, og at trafikk-korker gir store økonomiske tap, bidrar også til ønsket om å flytte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer