India reagerer på «absurde» anklager om drap i Canada

Canada undersøker påstander om at indiske agenter har hatt noe å gjøre med drapet på en sikh-leder i landet. India kaller påstandene absurde.

Statsminister Justin Trudeau (t.v.) sier han forrige uke tok opp bekymringene rundt drapet personlig med statsminister Narendra Modi da de to møttes på G20-toppmøtet i New Delhi. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
Statsminister Justin Trudeau (t.v.) sier han forrige uke tok opp bekymringene rundt drapet personlig med statsminister Narendra Modi da de to møttes på G20-toppmøtet i New Delhi. Foto: Evan Vucci / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ble en canadisk diplomat utvist fra India, som en reaksjon på at canadierne utviste en indisk diplomat. Angivelig var det sjefen for indisk etterretning i Canada som fikk beskjed om å reise hjem.

– Canada har uttrykt sine sterke bekymringer på øverste hold overfor den indiske etterretnings- og sikkerhetstjenesten, sa statsminister Justin Trudeau under en ekstraordinær orientering i nasjonalforsamlingen mandag.

– Ethvert engasjement fra en fremmed myndighet i drapet på en canadisk borger på canadisk jord er et uakseptabelt brudd på vår suverenitet, sa han videre.

Tilhenger av sikh-land

Indiske Hardeep Singh Nijjar ble skutt og drept utenfor sikh-tempelet i Surrey i provinsen British Columbia 18. juni i år. Nijjar var en sterk tilhenger av et uavhengig sikh-land, omtalt som Khalistan, nordvest i India.

Bevegelsen som kjemper for Khalistan, er forbudt i India og oppfattes der som en trussel mot den nasjonale sikkerheten.

Trudeau sier han personlig tok opp bekymringene med statsminister Narendra Modi på G20-toppmøtet i India tidligere denne måneden.

Myndighetene i Storbritannia og Australia sier de følger utviklingen i saken, og den australske regjeringen har uttrykt bekymring overfor India.

Både Canada, India og Australia er tidligere britiske kolonier og medlemmer av Samveldet av nasjoner.

– Fullstendig avvist

Indias utenriksdepartement reagerer kraftig på anklagene og kaller dem absurde.

– Lignende anklager ble fremmet av den canadiske statsministeren til vår statsminister og ble fullstendig avvist, heter det i en uttalelse.

Khalistan-flagg utenfor sikh-tempelet i Surrey i den canadiske provinsen British Columbia. Den drepte sikh-lederen Hardeep Singh Nijjar var en forkjemper for et uavhengig Khalistan, noe indiske myndigheter sterkt mislikte. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press / AP / NTB
Khalistan-flagg utenfor sikh-tempelet i Surrey i den canadiske provinsen British Columbia. Den drepte sikh-lederen Hardeep Singh Nijjar var en forkjemper for et uavhengig Khalistan, noe indiske myndigheter sterkt mislikte. Foto: Darryl Dyck / The Canadian Press / AP / NTB Vis mer

Ifølge indisk UD bidrar beskyldningene til å ta fokus vekk fra «Khalistan-terrorister og ekstremister som har fått beskyttelse i Canada».

– Vi oppfordrer Canadas regjering til å ta hurtige og effektive rettslige grep mot alle anti-indiske elementer som opererer fra deres jord, heter det.

I Canada bor det over 700.000 sikher, og den religiøse gruppen utgjør rundt 2 prosent av landets befolkning.

(©NTB)