Imot umiddelbar våpenhvile i Gaza

USA sier i FNs sikkerhetsråd at de motsetter seg et forslag om å kreve umiddelbar våpenhvile i Gaza.

(AP Photo/Adel Hana)
(AP Photo/Adel Hana) Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

– Selv om USA tydelig støtter opp om en varig fred, der både israelere og palestinere kan leve i fred og sikkerhet, støtter vi ikke oppfordringene om en umiddelbar våpenhvile, sa Robert Wood, USAs viseambassadør til FN.

– Dette vil kun så frøene til den neste krigen, fordi Hamas ikke har noe ønske om varig fred slik at det kan bli en tostatsløsning, la han til.

Guterres talte

Et utkast til resolusjon som ligger på bordet, tar til orde for umiddelbar humanitær våpenhvile.

Det ble fremmet av De forente arabiske emirater, og de 15 medlemslandene i forsamlingen skal etter planen stemme over det fredag.

Sikkerhetsrådet møttes etter å ha blitt innkalt av FNs generalsekretær António Guterres, som roper varsku om forferdelige forhold for sivile palestinere, og ber Sikkerhetsrådet jobbe for en humanitær våpenhvile

– Gazas folk ser ned i avgrunnen. Det internasjonale samfunnet må gjøre alt de kan for å gjøre slutt på lidelsen deres, sa han.

Ønsket Hamas-fordømmelse

Vetomakten USA, som er Israels nærmeste allierte, har heller ikke tidligere støttet en våpenhvile for Gazastripen.

Reuters skriver at USA foreslo omfattende endringer til utkastet som var levert inn av De forente arabiske emiratene, blant annet en fordømmelse av Hamas' angrep, men at dette ikke ble lagt inn i teksten.

Utkastet ble redigert, og det het deretter at både «de palestinske og israelske sivilbefolkningene må beskyttes i tråd med humanitær folkerett». I tillegg ble det lagt inn et krav om «umiddelbar og ubetinget løslatelse av alle gisler».

Mer om