IMF til Trump: Handelskrigen virker ikke

Trumps handelskrig med Kina vil ikke fikse USAs handelsunderskudd, og det vil heller ikke hjelpe å kutte rentene for å styrke økonomien, påpeker IMF-økonomer.

Trumps handelskrig mot Kina virker mot sin hensikt og vil skade USAs økonomi, advarer Det internasjonale pengefondet (IMF). Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
Trumps handelskrig mot Kina virker mot sin hensikt og vil skade USAs økonomi, advarer Det internasjonale pengefondet (IMF). Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpixVis mer

President Donald Trump har som kjent innført høye tollsatser på en lang rekke kinesiske varer. Han har også nylig krevd at sentralbanksjef Jerome Powell snarest må kutte renten med minst ett prosentpoeng for å svekke dollaren i et forsøk på å styrke økonomien.

Men det kommer ikke til å virke, sier økonomene i Det internasjonale pengefondet (IMF).

– Trumps tiltak virker mot sin hensikt og at han ikke kommer til å oppnå det han ønsker. Tvert imot vil den globale økonomien svekkes, skriver IMFs sjeføkonom Gita Gopinath på IMFs egen blogg onsdag. Også to andre IMF-økonomer har signert innlegget.

Det er sjelden IMF-økonomene er så direkte i sin tale som det Gopinath er nå.

– Høyere bilaterale tollsatser vil ikke redusere handelsubalanse mellom to land fordi handelen som regel flyttes til andre land, påpeker Gopinath.

– Derimot er sjansen stor for at de vil skade hjemlig og global økonomisk vekst ved å svekke tilliten til næringslivet og til investeringer, og ved å skade globale forsyningskjeder. Det vil igjen føre til økte kostnader for produsenter og forbrukere, skriver Gopinath.

Samtidig advarer den amerikanske sentralbanken onsdag om at USAs økonomi nå står i fare for å svekkes på grunn av svak global vekst og usikkerheten som følger i kjølvannet av handelskrigen.

(©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder

Ellos rabattkoderLensway rabattkoderApollo rabattkoderRoom21 rabattkoderSportamore rabattkoder