Annonse

Ikke alle får selge alkohol på valgdagen

Full forvirring i kommunene.


Etter en lovendring som trådte i kraft 1. januar i år, har både dagligvarebutikker og Vinmonopolet lov til å selge alkohol på kommunevalgdagen mandag 14. september.


Utgangspunktet er imidlertid at den enkelte kommune først endrer det lokale regelverket for alkoholsalg. Det har mange gjort, andre har ikke gjort det, mens flere kommuner har ikke vært klar over at det må gjøres, melder NRK.


Ansatte på Vinmonopolet i Ålesund er fortsatt ikke sikre på om de skal jobbe på valgdagen.


– Ålesund kommune har ikke gjort noe vedtak om at det skal være forbudt å selge alkohol på valgdagen. Det er lov til å selge alkohol på valgdagen i Ålesund, sier rådgiver Øyvind Skjelten i sunnmørskommunen. Kommunen vil nå informere butikkene.


Av Vinmonopolets butikker skal 75 holde åpent på valgdagen, 71 holde stengt, mens 109 utsalgssteder ennå ikke har gitt beskjed om det er åpne eller lukkede dører 14. september, melder NRK.


– Dette er byråkratiske prosesser som tar tid, og det er nok årsaken til at vi ikke har fått et svar fra alle kommunene. De fleste kommunene som ikke har behandlet dette innen den 10. september, vil det vel ikke være naturlig å forvente at rekker å behandle dette politisk, sier pressesjef Jens Nordahl i Vinmonopolet.


Ringerike, Tvedestrand og Eigersund er eksempler på kommuner der de lokale alkoholpolitiske retningslinjene ikke er endret. Oslo, Bergen og Vefsn er eksempler på kommuner der retningslinjene endret og hvor alkoholsalg dermed er tillatt. (©NTB)