Idrettsforbundet åpner for å innføre en tredje kjønnskategori

Norges idrettsforbund (NIF) ønsker at generalsekretær Nils Einar Aas skal utrede muligheten for å innføre en tredje kjønnskategori i forbundets database.

Generalsekretær i Norges idrettsforbund Nils Einar Aas skal se på om det kan innføres en tredje kjønnskategori i NIFs database. Foto: Torstein Bøe / NTB
Generalsekretær i Norges idrettsforbund Nils Einar Aas skal se på om det kan innføres en tredje kjønnskategori i NIFs database. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

– Idrettsstyret mener at det ikke er idrettens rolle å tvinge noen til å definere seg som ett kjønn, og skal se på om det kan opprettes en tredje, egen kjønnskategori, sa 1. visepresident Vibecke Sørensen i «åpen time» fredag.

I NIFs database er det to kjønn nå, men i framtiden kan det bli tre. Generalsekretæren skal se på om, og hvordan, det kan etableres en tredje kjønnskategori i NIFs sentrale database slik at ikke-binære kan slippe å bli tvunget inn i en kategori.

– Det handler ikke om konkurranse, men kun registrering i vår database, sa Håvard B. Øvregård. Han er seniorrådgiver for verdiarbeid i forbundet.

I «åpen time» ble det også klart at NIF fortsatt vil sette begrensninger for transpersoners deltakelse i kvinnekonkurranser. Vedtaket er ment for å øke kompetansen hos særforbundene.

– Vi ønsker å bidra til økt kompetanse. Dette vedtaket vil gi kompetanse til særforbund om hvordan de skal stille de rette spørsmålene.

Fortsatt er det særforbundenes internasjonale lederorganisasjoner om styrer avgjørelsen om spørsmålet. Sørensen avsluttet likevel møtet med å si at transpersoner er velkommen i norsk idrett.

– Det er viktig for oss at breddeidretten er åpen for alle. Transpersoner er velkommen i norsk idrett, også i toppidrett, sa hun.

NIF har ikke detaljert oversikt over hva standpunktet til særforbundene er i spørsmålet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer