IAEA vil dra til ukrainsk kjernekraftverk til tross for meldinger om angrep

Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fastholder at deres ekspertgruppe skal dra til kjernekraftverket i Zaporizjzja, til tross for angrep.

Russiske styrker har tatt kontroll over atomkraftverket i Zaporizjzja. En ekspertgruppe fra IAEA er på vei for å inspisere kraftverket. Arkivfoto: AP / NTB
Russiske styrker har tatt kontroll over atomkraftverket i Zaporizjzja. En ekspertgruppe fra IAEA er på vei for å inspisere kraftverket. Arkivfoto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi er klar over den nåværende situasjonen. Det har vært militær aktivitet, også denne morgenen, men vi fortsetter, sier IAEA-sjef Rafael Grossi.

– Vi har et viktig oppdrag å utføre, sier han videre.

Uttalelsen kom etter at Ukraina anklaget russiske styrker for å ha angrepet byen Enerhodar, i nærheten av kjernekraftverket, i morgentimene torsdag. IAEAs eksperter skal inspisere anlegget senere på dagen.

Anklager

– Russiske styrker har beskutt Enerhodar med artilleri og brukt automatvåpen og raketter, skriver ordfører Dmytro Orlov på Telegram, og legger ved bilder av ødelagte bygninger med røykskyer over.

Ukraina kom med lignende anklager også onsdag. Senere ba ukrainske styrker om at Russland slutter å bombardere veien observatørene skal bruke til kraftverket.

Russland anklager på sin side Ukraina for å ha utplassert opptil 60 sabotører rundt kjernekraftverket.

– Omtrent klokken 6 landet to grupper sabotører fra den ukrainske hæren om lag tre kilometer fra Zaporizjzja-anlegget, sier det russiske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

De legger til at russiske styrker har satt i verk «tiltak for å tilintetgjøre fienden».

Kontroll

Atomkraftverket i Zaporizjzja og områdene rundt kontrolleres av russiske styrker, men det er fortsatt ukrainske teknikere som står for driften.

De to krigførende partene anklager hverandre stadig vekk for militære angrep på eller ved kraftverket. Dette har utløst frykt for en mulig atomulykke.

G7-landene har bedt om at Det internasjonale atomenergibyråets (IAEA) ekspertgruppe får uhindret tilgang til kraftverket.

Ukrainere mener på sin side at besøket vil bli brukt av Russland til å legitimere annekteringen av området.

(NTB)

KHERSON, UKRAINA: En talsperson for den ukrainske forsvarskommandoen bekrefter mandag 29. august at en offensiv mot russiske styrker sør i Ukraina har begynt. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer