I natt kommer snøen på Østlandet: - Uaktuelt med sommerdekk

Østlendinger og sørlendinger som skal ut i trafikken mandag, må være forberedt på snø. Skal du kjøre bil, gjelder bare vinterdekk, advarer Vegtrafikksentralen.

Erfaringsmessig «smeller det alltid litt» i trafikken ved første snøfall. Her er snø og is i veien på E6. Foto: Javad Parsa / NTB
Erfaringsmessig «smeller det alltid litt» i trafikken ved første snøfall. Her er snø og is i veien på E6. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert

– Stort sett all nedbør som kommer i natt og utover morgendagen, vil komme som snø på Østlandet. Unntaket er kanskje kystområdene, men det er ventet opp mot 10 til 15 centimeter, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt til NTB.

Han forteller at snøen allerede har kommet til Agder, men vil i løpet av kvelden og natt til mandag bevege seg nordover mot Østlandet.

– Slik det ser ut, vil snøen komme i Telemark, områdene rundt Oslofjorden og helt opp mot Lillehammer og Rena. Først natt til tirsdag vil nedbøren gi seg, sier meteorologen.

Haga tror også at snøen som kommer, vil kunne bli liggende i store områder.

– I hvert fall om vi kommer litt opp i høyden. Rundt 100–200 meter over havet har temperaturene vært ganske lave den siste tiden, noe som gjør at bakken begynner å bli ganske frossen, sier han.

Utfordrende på innfartsveiene

Haga ber også trafikantene som skal benytte seg av innfartsveiene til Oslo, være ekstra forberedt.

– Særlig over Sollihøgda og over Gjelleråsen kan det nok bli litt krevende, ikke bare på morgenkvisten, men også utover ettermiddagen. Da kan intensiteten øke, sier han.

Meteorologen kommer også med en oppfordring til dem som skal ut på veiene.

– Vinterdekk må til. Har man ikke det, er det mye tryggere å la bilen stå.

– Smeller alltid litt

Det støtter trafikkoperatør Mikael Olsen ved Vegtrafikksentralen øst.

– Sommerdekk i morgen er helt uaktuelt. Har man ikke skiftet dekk, drar man ikke ut med bil, sier han.

Olsen forteller at entrepenørere er forberedt og står klare til å salte veiene og brøyte om værvarselet slår til.

– Samtidig kan det nok lønne seg å beregne litt ekstra tid. Det er viktig å ta det rolig når årets første snøfall kommer. Erfaringsmessig smeller det alltid litt den dagen, sier Olsen.

(©NTB)

Følg Sol på Facebook!

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer