I morgen klokka 22.14 bør du se opp

En delvis måneformørkelse vil være synlig i hele landet lørdag kveld, om været tillater det.

Bildet er tatt fra en delvis måneformørkelse i 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Bildet er tatt fra en delvis måneformørkelse i 2019. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Det er snakk om en delvis måneformørkelse, da en liten del nederst på måneskiven vil ligge i skyggen fra jorda. Dette er den eneste måneformørkelsen vi vil kunne observere i Norge i år.

– Formørkelsen kan faktisk sees i hele Europa og Afrika, pluss store deler av Asia, og noe av Oseania. Det avgjørende blir været, sier astronom Jan-Erik Ovaldsen til NTB.

Formørkelsen vil starte klokken halv ti, og det er forventet at den er størst klokken 22.14 lørdag kveld, skriver Himmelkalenderen.

En måneformørkelse oppstår når sola, jorda og månen er på linje i verdensrommet, og månen ligger helt eller delvis i skyggen fra jorda.

– Nå på lørdag ligger ikke de tre himmellegemene helt på linje, så månen «bommer» litt på jordskyggen. Siden bare en bit av månen kommer inn i skyggen, kaller vi det enkelt og greit en delvis måneformørkelse, sier Ovaldsen.

Neste gang man kan observere en formørkelse fra Norge blir 8. april 2024. Da vil en liten, delvis solformørkelse kunne observeres på Svalbard.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer