I kveld direktesendes et av menneskehetens villeste romoppdrag

Hvor ofte kan du se noen ri rodeo med en komet?

Klokka 21:35 i kveld skal Den europeiske romfartsorganisasjon forsøke å regelrett harpunere kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko, og sette en lander på den i en slags rodeoaktig manøver. Om sprellet lykkes, blir det første gang en menneskeskapt gjenstand lander på en komet og en stor historisk begivenhet som kan følges direkte på ESAs hjemmesider. Vel nede på overflaten skal laboratieroboten Philae samle ulike prøver og komme litt nærmere menneskehetens opphav. Men det såkalte Rosetta-oppdraget er lettere sagt enn gjort.

- Det første av sitt slag

- Romteknisk er dette oppdraget det første av sitt slag. Vi har jo landet mykt på andre planeter, men dette objektet er så lite og det er nesten ikke tyngdekraft, mener Terje Wahl, avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk Romsenter, overfor Dagbladet. Oppdraget beskrives som et av de vanskeligste som er blitt forsøkt i verdensrommet, på grunn av de spesielle realitetene ved å lande på en komet. - Hvordan fester du en sonde når du ikke engang vet om overflata er av is eller støv. Og vi har ikke mye kontroll over hvor den lander, som i en bakke eller på en stein, redegjør romforsker Joel W. Parker i et intervju med New York Times. (Foto: Boris Roessler/Ap)Fra kommandosentralen. (Foto: Boris Roessler/Ap)

- Latterlig vanskelig

Ifølge VGs videogjennomgang av Rosetta-oppdraget beskriver NASA, som samarbeider med ESA om operasjonen, det hele som latterlig vanskelig. Modersonden Rosetta har drevet rundt i verdensrommet i over ti år, og ble for to år siden vekket fra dvale for å jage etter kometen. Følg med på ESAs direktesending i kveld om du vil bevitne den historiske bragden!