Corona-bråk:

– I går kveld brøt helvete løs i Rotterdam

En demonstrasjon mot coronatiltak i Amsterdam er avlyst etter at flere ble skadd og politiet måtte avfyre varselskudd under en demonstrasjon i Rotterdam.

Minst 20 personer er pågrepet etter demonstrasjonene, og flere vil det trolig bli, ifølge politiet. Foto: Media TV Rotterdam via AP / NTB
Minst 20 personer er pågrepet etter demonstrasjonene, og flere vil det trolig bli, ifølge politiet. Foto: Media TV Rotterdam via AP / NTB Vis mer
Publisert

– I går kveld brøt helvete løs i Rotterdam. Det føles dermed ikke riktig å gjennomføre demonstrasjonen, skriver United We Stand Europe, som hadde oppfordret til en demonstrasjon i den nederlandske hovedstaden lørdag.

Sju personer, blant dem politibetjenter, ble skadd da en coronademonstrasjon utartet til opptøyer i Rotterdam fredag. Politiet så seg nødt til å skyte varselskudd.

Flere hundre personer deltok i demonstrasjonen, som var rettet mot en delvis coronanedstenging som trådte i kraft forrige lørdag.

Ifølge kringkasteren NOS ble to personer truffet av skuddene. En vannkanon ble også tatt i bruk mot demonstrantene.

– Ekstrem vold

20 personer ble pågrepet gjennom natten, og trolig kommer flere til å bli pågrepet, ifølge politiet.

Demonstrasjonen utartet ifølge politiet til opptøyer, der demonstranter satte fyr på ting flere steder, skjøt med fyrverkeri mot politi og kastet gjenstander mot politi og brannfolk.

– Frihet, ropte demonstrantene, som blant annet satte fyr på flere elsparkesykler.

Justisminister Ferd Grapperhaus fordømmer volden og ødeleggelsene.

– Det ble benyttet ekstrem vold mot politiet, nødetater og brannmannskaper, sa han.

Politifolk fra hele landet bisto

Grapperhaus sa også at det skal iverksettes en gransking av politiets våpenbruk.

Flere hundre politifolk fra hele landet kom til Rotterdam for å bistå. Ikke før i halv to-tiden natt til lørdag var situasjonen under kontroll. Rotterdams ordfører Ahmed Aboutaleb beskriver opptøyene som «en voldsorgie».

Natt til lørdag var situasjonen roligere, men det røyk fra en utbrent politibil, og flere titalls sykler lå igjen, ødelagt, på stedet.

En demonstrasjon i Breda sør i landet skal etter planen fortsatt gjennomføres lørdag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer