Valgkollegiet:

I dag settes punktum for valget av president i USA

Amerikanske velgere avla sine stemmer for over en måned siden, men det formelle valget av president finner sted mandag når valgkollegiet møtes.

Velgere i kø ved valget i Nevada 3. november. Formelt er det imidlertid valgkollegiet som velger USAs president og visepresident. Foto: Scott Sonner / AP / NTB
Velgere i kø ved valget i Nevada 3. november. Formelt er det imidlertid valgkollegiet som velger USAs president og visepresident. Foto: Scott Sonner / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Valgdelegatene møtes imidlertid ikke i Washington, men til formelle møter under ledelse av guvernøren i hver enkelt av USAs delstatshovedsteder.

I henhold til grunnloven er det valgdelegatene som velger president og visepresident. Når alle stemmene er talt opp, er det ventet at Joe Biden og Kamala Harris har fått 306 stemmer, godt over de 270 som trengs, mens president Donald Trump får 232.

Oppmerksomheten om prosessen er større i år siden Trump har nektet å erkjenne nederlaget og fortsetter med sine grunnløse påstander om juks og forsøk på å omstøte valgresultatet, blant annet ved å påvirke valgkollegiet.

Fryktet populister

Da USAs grunnlov ble utarbeidet for snart 250 år siden, skapte grunnlovsfedrene valgkollegiet som et kompromiss. Striden sto om hvorvidt folket skulle velge president direkte, eller om Kongressen skulle bestemme. De fryktet at et direkte valg kunne kapres av populister.

Hver delstat har et antall valgdelegater som svarer til antall mandater de har i Representantenes hus, pluss de to de alle har i Senatet. Den som får flertall ved valget, får alle delegatene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer