Solformørkelse 25. oktober 2022

I dag møtes sola og månen på vår himmel

Største formørkelsen vi har hatt på sju år.

SLIK SÅ DET UT SIST: Vi hadde en formørkelse i 2021. Månen dekker på det meste 31 prosent av solskivens areal.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SLIK SÅ DET UT SIST: Vi hadde en formørkelse i 2021. Månen dekker på det meste 31 prosent av solskivens areal.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

NTB – Rowene Wingstad

Den største solformørkelsen vi har hatt på sju år, kan ses på himmelen over Norge tirsdag. Befinner du deg i Vadsø, vil du se den best.

– Solformørkelse kan helt enkelt forklares ved at månen skygger for sola. Månen glir inn mellom jorda og sola, noe som skaper en delvis solformørkelse her i landet. Dette er den største solformørkelsen i Fastlands-Norge siden 2015, sier informatikkprofessor Steinar Thorvaldsen ved Universitetet i Tromsø til NTB.

Man kan se solformørkelsen mellom klokken 11 og 13. Den vil være på sitt største rundt klokken 12.

Mest i nord

– Når solformørkelsen er maksimal, kommer det an på hvor i landet du befinner deg. Jo lenger nord du er, jo mer av sola vil dekkes. Det skyldes hvor banen til månen går, og det varierer fra gang til gang, sier solforsker Pål Brekke til NTB.

Du vil se solformørkelsen best nordøst i landet.

– Nord-Norge ser ut til å ha en bra værmelding. Det er håp i et hengende snøre, bemerker Thorvaldsen.

I Vadsø vil hele 63 prosent av solen forsvinne. Men selv her vil man ikke oppleve at naturen mørkner merkbart.

Beskytt øyene

Om du ønsker å få med deg solformørkelsen, er det viktig å beskytte øynene.

– Man skal aldri se direkte på sola, iallfall ikke gjennom et teleskop, da blir man blind. Du kan kjøpe solformørkelsesbriller om du ønsker å se månen gli foran sola, forklarer Brekke.

Neste gang vi kan se en delvis solformørkelse i Norge, er 29. mars 2025. Sist vi kunne observere en total formørkelse her, var sommeren 1954.

I 2061 kommer neste mulighet til å se en total formørkelse, men da kun fra Svalbard. Den neste som er synlig fra Fastlands-Norge, kommer ikke før i 2097, og den vil være synlig fra helt nord i Finnmark, samt Svalbard.

– Ønsker du likevel å se en total solformørkelse, kan du ta turen til USA, rundt 8. april 2024. Der er det store muligheter for å få med seg solformørkelsen, som vil skje på tvers av landet, sier solforsker Pål Brekke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer