I dag er det 15 år siden Benjamin-drapet

Slik blir livet hans hyllet.I dag er det 15 år siden drapet på Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo.

Et drap som rystet en hel nasjon og som ble betegnet som det første rasistisk motiverte drapet i Norge.

Like før midnatt 26. januar 2001 ble han overfalt og knivdrept av to nynazister.

Benjamin Hermansen sto og pratet med en kamerat utenfor nærbutikken sin da to unge menn kom truende ut av en bil og begynte å løpe mot dem. De to kameratene prøvde å stikke av, men Hermansen blir innhentet og drept.

Nynazisten og Boot Boys-sympatisøren Ole Nicolai Kvisler ble dømt for drapet 15-åringen.

I 2014 skrev Aftenposten at Ole Nicolai Kvisler har vært aktiv i nynazistmiljøet siden han slapp ut i 2013.

Det rasistisk motiverte drapet på Holmlia er et av norgeshistoriens mest omtalte, og utløste fakkeltog over hele landet i avsky mot drapet.

To unge menn ble dømt til henholdsvis 18 og 17 år for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter, en ung kvinne ble dømt til tre års fengsel for legemsbeskadigelse.

Her kan du se Brennpunkt-dokumentaren: Joe Erling Jahr om drapet på Benjamin

SOL har samlet 4 punkter som viser hvordan hans liv fortsatt blir hyllet: 

 1. 40.000 mennesker i fakkeltog


  (FOTO: NTB scanpix)

  Drapet på Benjamin Hermansen fikk 40 000 mennesker til å gå i fakkeltog i Oslo for å vise sin avsky mot rasisme og nynazisme. Et folkelig engasjement man ikke hadde sett maken til siden krigen.

  Ti år etter drapet samlet det seg over 5.000 personer på Youngstorget i Oslo for å markere drapet på Benjamin Hermansen.

  - Drapet var et tidsskille. Vi lovet den gang at dette ikke skulle skje igjen. Vi gjentar dette løftet i dag, sa daværende statsminister Jens Stoltenberg til Dagbladet.


 2. Hedret i musikken


  (FOTO: NTB scanpix)

  Etter det brutale drapet i 2001 er det flere musikere som har referert til Benjamin. Superstjernen Michael Jackson dediserte sitt album «Invincible» til den norske 15-åringen.

  Michael Jackson-vennen Omer Bhatti kjente Benjamin Hermansen godt. Han fikk Jackson til å skrive en egen hilsen på albumet «Invincible», ifølge VG.

  «Michael Jackson gives "special thanks": «This album is dedicated to Benjamin ‘Benny’ Hermansen. May we continue to remember not to judge man by the color of his skin, but the content of his Character. Benjamin … we love you … may you rest in peace.»

  Også rapduoen Karpe Diem har referert til Benjamin i låta «Kunsten å være inder»:

  «Så før jeg slutter la meg si enda en ting til, drep meg for fargen min og skap en Benjamin til»

  Arif, som ga ut albumet «HighEnd / Asfalt» i fjor, skrev også om oppveksten på østkanten i Oslo, hvor Benjamin også vokste opp.

  Fra låta «Intro»:

  Livet på Bogerud, vi lekte i en sølepytt
  Joe Erling Jahr kalte oss neger når han gikk forbi
  De drepte Benjamin! De drepte Benjamin!
  De fitte-nazistene var voksne, og vi var bare kids, man


 3. Benjaminprisen


  I 2002 ble det opprettet en egen pris til minne om Hermansen: Benjaminprisen. Prisen deles hvert år ut til en skole som tar engasjementet og arbeidet mot rasisme og diskriminering videre, skriver NRK.

  Moren til Benjamin Hermansen mener arbeidet mot rasisme er viktigere enn noen gang. Særlig nå som Norge tar imot flere asylsøkere, og norsk asyl- og innvandringspolitikk blir mye diskutert.

  – Det er noe av det aller viktigste vi gjør og mange flere burde se til denne måten som Sjøvegan jobber på, for å se at det er fullt mulig å integrere ulike kulturer i den samme sammenhengen. Det er 15 år siden Benjamin ble drept og vi har delt ut prisen i 14 år, og den er viktigere enn noen gang, sier Marit Hermansen til NRK.

  I år gikk Benjaminprisen til Sjøvegan videregående skole.


 4. Minnefond


  (FOTO: NTB scanpix)


  Benjamins Minnefond
  ble opprettet etter drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen på Holmlia.

  Det var Benjamins mor, Marit Hermansen, som tok initiativet til Minnefondet.

  Reaksjonene blant folk flest etter drapet var så sterke at hun fikk et hav av henvendelser og uttrykk for medfølelse. Hun henvendte seg til Antirasistisk Senter for å kanalisere engasjementet inn i ryddige og verdige former. Dette resulterte i opprettelsen av Benjamins Minnefond, som gir støtte til lokalt antirasistisk arbeid over hele landet.

  I 2001, bare noen måneder etter Benjamin ble drept, bevilget LO-kongressen 1 million kroner til Benjamins minnefond.

  I 2005 overrakte regjeringen 300 000 kroner til stiftelsen.

  Fondet har som mål å fremme forebyggende antirasistisk arbeid. 
Legg til sol_no på SnapChat