I dag er Breivik tilbake i vitneboksen

I formiddag starter løslatelsessaken til Anders Behring Breivik. Dette skjer i retten i dag:

Nok en gang er gymsalen i Skien fengsel bygget om til rettslokale. Der skal Telemark tingrett behandle Anders Behring Breiviks begjæring om prøveløslatelse fra terrordommen etter 22. juli-angrepene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Nok en gang er gymsalen i Skien fengsel bygget om til rettslokale. Der skal Telemark tingrett behandle Anders Behring Breiviks begjæring om prøveløslatelse fra terrordommen etter 22. juli-angrepene. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

I formiddag starter løslatelsessaken til Anders Behring Breivik. Dette skjer i retten i dag:

Retten settes klokka 10, og det skal gjennomføres innledende formalia, blant annet nedtegnelse av Breiviks personalia.

Statsadvokat Hulda Karlsdottir holder så sitt innledningsforedrag, hvor hun går gjennom sakens tema, bevisførsel og framdriftsplan. Det er ikke lagt opp til vitneprov eller øvrig bevisførsel under hovedforhandlingens første dag.

Siste halvdel av rettsdagen er satt av til Anders Behring Breiviks forklaring. Han har fått drøyt tre timer til å forklare seg, omtrent det samme som han fikk sist gang han var i retten.

Nøye forberedt

Gjennom tre dager skal domstolen vurdere den terrordømte 42-åringens begjæring om prøveløslatelse. Breivik har nøye forberedt sin forklaring for retten, ifølge forsvareren, advokat Øystein Storrvik.

Retten settes i et provisorisk rettslokale i gymsalen i Skien fengsel, hvor Breivik soner i full isolasjon på avdeling for særlig høy sikkerhet (SHS). Som ved tidligere Breivik-saker, er det et betydelig sikkerhetsopplegg knyttet til gjennomføringen av hovedforhandlingen.

Spørsmålet Telemark tingrett må besvare, er hvorvidt mannen som drepte 77 mennesker, fortsatt er så farlig at samfunnet trenger ekstra beskyttelse mot ham. Han er dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år, som var den maksimale minstetiden da Breivik ble dømt.

– For farlig

Forvaringsdømte har rett til å be om prøveløslatelse når minstetiden er ute. Hvis påtalemyndigheten motsetter seg begjæringen, skal det tas ut ny tiltale som skal underlegges domstolsbehandling.

Statsadvokat Hulda Karlsdottir er tydelig overfor NTB på at hun mener Breivik absolutt er for farlig til å løslates. Hun baserer seg på psykiater Randi Rosenqvists risikovurderinger og Kriminalomsorgens innstilling.

I løpet av de tre rettsdagene skal retten få høre advokatenes argumenter, Breiviks forklaring, vitneførsel og dokumentasjon, samt prosedyrene. Sistnevnte kommer torsdag, da saken etter planen skal tas opp til doms.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer