Hvorfor nordlys oppstår og hvordan du kan få varsel

Du kan se når nordlyset kommer seks timer i forveien.

Hvordan oppstår egentlig nordlys/aurora borealis? Foto: Simon's passion 4 Travel/Shutterstock/NTB scanpix.
Hvordan oppstår egentlig nordlys/aurora borealis? Foto: Simon's passion 4 Travel/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(SOL.no): Nordlys er det kraftige fargespillet som utfolder seg på himmelen, nærme den magnetiske nordpolen. Lysfenomenet oppstår når energirike partikler blir slynget fra sola mot jorda.

De vanligste fargene nordlyset kommer i, er gult, grønt, rødt eller blåfiolett, og de ligger mellom 80 kilometer, og sjelden over 500 kilometer over jordoverflaten. ifølge SNL.

De mest vanlige nordlysformene er buer og bånd, som begge går over himmelen i magnetisk øst – vest retning. Ellers kan du se stråler, som ofte danner folder, som ligger delvis over hverandre.

Les også: Her er oversikten for neste fullmåne i 2019

Nordlyssesongen starter i september

Det er statistisk størst nordlysaktivitet om høsten (september/oktober) og våren (mars/april), men du kan se nordlys i oktober, november, desember, januar og februar også, ifølge VisitNorway.

Nordlyset viser seg i et belte vi kaller nordlysovalen. Lyset er vanligvis synlig over fastlandet i Nord-Norge om natten, og over Svalbard om dagen. Når solaktiviteten øker, kan man også se nordlys lenger sør i Norge.

Hyppigheten og varigheten av nordlys er avhengig av solvinden. Når det er solstormer på sola, blir det mer solvind, og dermed mer nordlys. Dersom det er mye aktivitet på sola kan det føre til nordlys i tre til fire dager etterpå, ifølge timeanddate.no.

Du kan få varsel om når nordlyset er på vei. Foto: NTB scanpix.
Du kan få varsel om når nordlyset er på vei. Foto: NTB scanpix. Vis mer

Les også: Derfor bommer værmeldingen

Slik kan du få varsel når nordlyset er på vei

Det er faktisk mulighet til å finne ut når nordlyset kommer, derfor er det laget flere apper som du kan laste ned på mobilen. Dette kan du gjøre i Google Play eller App Store.

Disse skal fungere som et verktøy for å spore hvor nordlyset ligger på himmelen fra et hvilket som helst sted på planeten.

Du kan se hvor det er nordlys i realtid - men også hvor det kommer til å bli nordlys i løpet av de neste seks timene, ifølge appen Aurora forecast 3D. Disse prognosene oppdateres når appen er aktiv og koblet til Internett.

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer