Hvorfor hikker man, og hvordan stopper man det? Foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock/NTB scanpix.
Hvorfor hikker man, og hvordan stopper man det? Foto: Nicoleta Ionescu/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer

Hvorfor du hikker og hvordan stoppe det

Hikken kan være mer alvorlig enn du tror.

Publisert

(SOL.no): Hikke er noe de fleste har et forhold til, og det er ofte ufarlig. Hvis hikken ikke gir seg, er det derimot god grunn til å oppsøke lege. Det kan være tegn på at noe er alvorlig galt.

Hikke er ufrivillige sammentrekninger, som gjentar seg med bestemte mellomrom i de musklene vi bruker når vi puster inn. Først og fremst i mellomgulvsmuskelen, ifølge NHI.

I forbindelse med raskt innsug av luft nedover i luftveiene lukkes brått strupelokket, og det er dette som gir den karakteristiske lyden, hikken, som opptrer fra fire til 60 ganger per minutt.

Les også: Quiz: Hvor mye kan du om kroppen din?

Vanlige årsaker til hikke:

Hvis hikken vedvarer kan det i verste fall ligge en alvorlig sykdom bak. Derfor kan det være god grunn å oppsøke en lege.

Sjeldne årsaker til hikke:

Flere menn enn kvinner er utsatt for langvarig hikke, ifølge Lommelegen.

Les også: Så mye salt tåler kroppen din

Hva hjelper mot hikken?

I visse tilfeller kan medisiner fungere mot langvarig hikke, men dette bør du snakke med legen om. Legen vil også undersøke deg for å se om du kan ha en underliggende sykdom.

Mot kortvarig hikke er det kjerringråd som gjelder:

Kilder: NHI og Kjerringråd.com.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.