Portugisiske brannmannskaper kjempet søndag kveld mot flammene nær landsbyen Cardigos. Foto: AP / NTB scanpix
Portugisiske brannmannskaper kjempet søndag kveld mot flammene nær landsbyen Cardigos. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

Skogbrann i Portugal

- Hvordan kan det ha seg at fem så store branner har brutt ut i områder som ligger så nær hverandre?

Rundt 1.000 brannfolk kjemper mot store skogbranner i Portugal, der flere landsbyer trues av flammene.

Publisert

Brannene som de siste dagene har herjet i de to distriktene Vila de Rei og Macao, rundt 200 kilometer nordøst for Lisboa, var mandag i ferd med å dø ut.

Flere landsbyer i området er imidlertid fortsatt truet, og rundt 300 brannbiler er på plass for å beskytte dem, skriver avisen Publico.

Gradestokken har den siste tiden krøpet over 40, og terrenget er knusktørt. Lav luftfuktighet og sterk vind gjør det derfor svært vanskelig å hindre spredning, og nye branner kan blusse opp i løpet av minutter.

Kan være påsatt

Minst åtte mennesker ble i helgen skadd i brannene, og Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa avlyste alle avtaler for å følge slukkearbeidet.

Innenriksminister Eduardo Cabrita antydet søndag at brannene i Vila de Rei og Macao kunne være påsatt.

– Årsaken til brannen etterforskes … det er noe merkelig der. Hvordan kan det ha seg at fem så store branner har brutt ut i områder som ligger så nær hverandre? spurte han retorisk.

Pågrep mistenkt

Portugisisk politi pågrep søndag en 55 år gammel mann, som er mistenkt for å ha startet en av helgens branner.

– Mistenktes handlinger har satt liv, bygninger og skogen i fare, heter det i en uttalelse fra politiet. De går samtidig ikke så langt som å si at mannen er direkte ansvarlig for skogbrannene.

For to år siden mistet over 100 mennesker livet i skogbrann i det samme området, og bare fra januar til april i år har over 250.000 hektar blitt flammenes rov, ifølge skogbrannstatistikk fra EU.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.