Hvordan gikk Eirik Jensen fra å være anerkjent politi til å bli tiltalt for grov korrupsjon?

9 viktige datoer i Jensen-saken.

(upublisert) Opprettet

Eirik Jensen var i en årrekke en av Oslo-politiets mest betrodde medarbeidere. I 2014 snudde alt.


Da politiet ransaket denne boligen i Asker, fant de 367 kilo hasj. Huset skal ha vært hovedlageret for hasjen som ble smuglet inn fra utlandet. (FOTO: Monica Strømdahl / Aftenposten / NTB scanpix)


Ifølge VG hadde Asker og Bærum politidistrikt i lengre tid hatt opplysninger om at investoren Gjermund Cappelen drev omfattende innførsel og salg av hasj - noe som også skal ha vært velkjent i ulike kriminelle miljøer.


Likevel klarte politiet aldri å knytte ham til narkotikatransportene.

Politiet fulgte nøye med på hasjligaen i Bærum, og sirklet inn nettverket med spaning og kommunikasjonskontroll.

Da vinteren kom, i desember 2013, ble spanerne vitne til en overlevering av et kontantbeløp fra Cappelen til Jensen, skriver NRK. Dette hevdet Jensen var tilbakebetaling av et lån på 34.000 kroner, et beløp som senere ble funnet hjemme hos politimannen.

SOL spesial er en historie i tre deler:
Del 2: Slik var Gjermund Cappelens karriere som narkobaron
Del 3: Dette kobler polititoppen til narkobaronen

Gjermund Cappelen blir pågrepet


(FOTO: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB scanpix)

 


19. desember 2013 var det slutt. Gjermund Cappelen ble pågrepet etter flere år med innførsel av hasj til Norge.

Ifølge Aftenposten skal narkotikaen ha kommet fra Nederland, Spania og Danmark. Her skal Cappelen ha vært over 80 ganger. Han er tiltalt for å ha fraktet 16,8 tonn hasj inn i landet.

Jensen siktets for grov korrupsjon 


(FOTO: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB scanpix)

I begynnelsen av 2014 ble Jensen pågrepet av Spesialenheten. Han ble varetektsfengslet og siktet for grov korrupsjon.
- Dette er meget alvorlig og fryktelig trist, sier politimester Hans Sverre Sjøvold til Aftenposten.

Politiet kom, ifølge NRK, på sporet av Jensen i en narkotikasak hvor Cappelen var siktet. Narkobaronen hevdet å ha betalt flere summer til Jensen i bytte mot informasjon.

Spesialenheten bekreftet den gang overfor NRK at saken handlet om en alvorlig korrupsjonssak i Oslo politidistrikt.

Jensen blir varetektsfengslet


Forsvarer Jens-Ove Hagen før fengslingsmøtet i korrupsjonssaken mot Jensen. (FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix)

Jensen ble pågrepet og fengslet i fire uker, hvor to av dem var i full isolasjon.

Drøye to uker etter pågripelsen ble han igjen varetektsfengslet i tre nye måneder. Han har hele tiden nektet straffskyld.

30. mai 2014 ble han løslatt. Spesialenheten opplyser til VG at arbeidet med saken kom til å ta flere måneder.

Siktelsen blir utvidet


Dette er en alvorlig tiltale når det gjelder grov korrupsjon, sier assisterende sjef for Spesialenheten, Guro Glærum Kleppe. (FOTO: Terje Pedersen / NTB scanpix)

I oktober utvidet Spesialenheten siktelsen mot Eirik Jensen til å omfatte medvirkning til grov narkotikaforbrytelse, skriver VG.

På dette tidspunktet i etterforskningen hadde Spesialenheten avhørt over 200 vitner i saken.

Utgir bok


(FOTO: Heiko Junge / NTB scanpix)

Hasjbaronen Gjermund Cappelen var Oslo-politiets mestproduserende informant, skriver Jensen i boka «På innsiden – historien om mitt politiliv».

- Boka startet i 2012, da jeg var i pensjonistmodus. Det var etter nøye overveielser jeg sa ja til å gjøre dette. Jeg ønsket å bringe til torgs de basic-tankene jeg har hatt for å være med å skape et effektivt politi i det å bekjempe tung og alvorlig kriminalitet i byen vår, sier Jensen til Aftenposten.

Gjennom sine mange år i politiet har Jensen hatt dialog med blant annet A-gjengen, B-gjengen, Young Guns, Hells Angels og Bandidos. 

I boka kommer det også fram hvordan Cappelen, som blir omtalt som «Henrik», ble Oslo-politiets viktigste informant i narkotikasaker, og hvordan de bygget opp et gjensidig tillitsforhold. Cappelen nekter på sin side for å ha vært politiinformant.

Hasjligaen og Cappelen dømmes


(FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Etter flere uker i retten fikk de tiltalte i Cappelen-saken dommene sine.

De nærmeste medhjelperne til Cappelen ble dømt etter «mafiaparagrafen» til 16, 15 og 13 års i fengsel, melder VG

Også Gjermund Cappelen ble funnet skyldig i oppbevaring og salg av 1,4 tonn hasj, men fikk på dette tidspunktet ikke utmålt en fengselsstraff. Han skal igjen tilbake i retten i august, hvor han er tiltalt sammen med Jensen.

Cappelen er siktet for innførsel av cirka 16 tonn hasj.

Ifølge Aftenposten skal narkotiltalte Cappelen ha tjent over 800 millioner kroner på denne ulovlige virksomheten gjennom 20 år.

Jensen blir tiltalt


(FOTO: Aleksander Andersen / Aftenposten / NTB Scanpix)

Riksadvokaten har avgjort at den tidligere polititoppen skal tiltales for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet, skriver Dagbladet.

I tiltalebeslutningen står det at Jensen i tidsrommet fra 2004 til 2013 medvirket til innførsel av nærmere 14 tonn hasj, og forsøk på ytterligere innførsel, sammen med Cappelen. I tillegg er han tiltalt for å ha tatt i mot verdier for 2,1 millioner kroner.

Til VG kunne tidligere torpedo Hans Petter Martinsen fortelle at Jensen umulig kunne gjort det han er tiltalt for. Eirik Jensen hadde kontakt med Martinsen da han var kriminell.

- Han var fair og rettferdig. Men det å jobbe nært med folk på det måten som han har gjort, det kan bare Eirik Jensen gjøre, ingen andre ville klart det. Han utsetter seg for fare ved å jobbe så tett på folk, både fra sine egne og fra kriminelle miljøer. Han har ofret utrolig mye for samfunnet ved å jobbe sånn, forteller Martinsen til avisa.

Ifølge TV 2 er det foreløpig satt av fire måneder til rettssaken, som er forhåndsberammet i Oslo tingrett 22. august.

Jensens liv som politi blir TV-serie


(FOTO: Helge Mikalsen / VG / NTB scanpix)

Det bekrefter produsent i 4 1/2 Film, Håkon Øverås, til NRK. I fjor kjøpte produksjonsselskapet rettighetene til politiveteranens selvbiografiske bok «På innsiden - historien om mitt politiliv».

– Vi har ikke helt falt ned på hva slags type, men dette er tenkt som drama. Det er jo masse krimhistorie her. Rett og slett tøffe krimhistorier, sier Øverås. 

SOL spesial er en historie i tre deler:
Del 2: Slik var Gjermund Cappelens karriere som narkobaron
Del 3: Dette kobler polititoppen til narkobaronen

KILDER: Aftenposten | NRK | Dagbladet | VG | TV 2

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.