Forskjellen på inch, feet og centimeter

Hvor mange centimeter er inches

I andre deler av verden brukes det andre målingsmetoder enn i Europa. Dette er forskjellene.

Kjær ting har mange navn: Tommestokk. Metermål. Målestokk. Meter. Centimeter. Millimeter. Inch. Foto: Erik Johansen
Kjær ting har mange navn: Tommestokk. Metermål. Målestokk. Meter. Centimeter. Millimeter. Inch. Foto: Erik Johansen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I USA bruker de helt andre måleenheter enn det vi bruker i Europa. Der måler de blant annet avstander i inch, feet, yards og miles i stedet for centimeter, meter eller kilometer slik som vi er vant til her hjemme. Det kan gjør ting noe forvirrende til tider. Grunnen til forvirringen er at amerikanerene spesielt bruker et enhetssystem for mål og vekt som betgnes som United States customary units, ofte forkortet til USC-units (USC-enheter). Måleenhetene som blir brukt i USA kommer opprinnelig fra det britiske enhetssystemet for mål og vekt som ble brukt da USA var en britisk koloni. Amerikanerene legaliserte det metriske systemet i 1866, men de valgte likevel å beholde sitt gamle enhetssystem.

Dette er inches

Inches er den minste enheten for å måle avstander. Utgangspunktet for for lengden er tatt i det ytterste leddet på tommelen. Størrelsen på tommelen varierer selvfølgelig fra person til person, og derfor har en inch fått en offisiell definisjon på 2,54 centimeter.
For å gjøre om inches til centimeter ganger vi med 2,54. For eksempel hvis man skal gjøre om 8,2 inches til centimeter så tar man 8,2*2,54= 20,828. Dermed blir 8,2 inches 20,828 centimeter. Om man skal gjøre det motsatt og gjøre om fra centimeter til inches skal på dele på 2,54. Da vil det i samme tilfelle som ovenfor bli 8,2/2,54=3,228. Da vil altså 8,2 centimeter være 3,228 inches.

Dette er feet (ft)

Når det er snakk om feet eller foot tar man som navnet tilsier utgangspunktet i hvor stor en fot faktisk er. Standaren for dette er 30,48 centimeter eller 12 inches. For å få regne feet om til centimeter ganger man antall feet med centimeter. For eksempel 6 feet*30,48 centimeter=182,88 centimeter. Om man skal snu det og gjøre centimeter om til feet deler man. Et eksempel på dette kan da være
678 centimeter/30,48= 22,20 feet. I USA vil dette normalt sett rundes av og uttales som 22 feet og 2 inches, men fortsatt skrives som 22,20 feet.

Om man ikke har en kalkulator tilgjengelig og hoderegningen blir for mye med 30,48 så holder det å gange eller dele med 30 for å finne et tilnærmet riktig svar.

Det kan selvfølgelig være litt forvirrende når man ser en film fra USA og måleenheten er noe helt annet enn hva vi er vant til her hjemme, men som forklart ovenfor er det altså ikke så altfor komplisert å regne ut hva det blir i centimeter slik som vi bruker i Europa.

Kilder: Store norske leksikon, prosent.no

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer