Hviterussland krever en rolle i fredsforhandlingene

De pågående fredsforhandlingene mellom Ukraina og Russland må inkludere Hviterussland, krever landets president Aleksandr Lukasjenko.

Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko krever at Hviterussland får en rolle i de pågående fredsforhandlingene mellom Ukraina og Russland. Foto: Kreml / AP / NTB
Den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko krever at Hviterussland får en rolle i de pågående fredsforhandlingene mellom Ukraina og Russland. Foto: Kreml / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

– Vi arbeider med utgangspunkt i at denne krigen skjer rett på den andre siden av våre grenser, og den påvirker situasjonen i vårt land på den mest alvorlige måten, sier han.

Han mener at det ikke bør inngås separate avtaler i forhandlingene «bak Hviterusslands rygg», og mener at Hviterusslands syn må lyttes til i forhandlingene.

De første forhandlingsrundene mellom ukrainske og russiske diplomater ble holdt i Hviterussland. I slutten av forrige måned ble imidlertid samtalene lagt til Istanbul, noe Lukasjenko tilskriver press fra Vesten.

– La dem holde samtalene her. Hovedmålet er å få et resultat fordi, jeg gjentar, krig forårsaker store problemer for Hviterussland, sier han.

I torsdagens uttalelser bruker Lukasjenko, som er en av Vladimir Putins næreste allierte, konsekvent ordet «krig». Det til tross for at Russland har forbudt bruken av dette ordet for å beskrive det de selv hele tiden refererer til som en «militær spesialoperasjon».

(©NTB)

Mer om