Hviterussland innfører fengselsstraff for uautoriserte demonstrasjoner

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko har innført en lov som gir fengselsstraffer på opptil tre år for å delta i demonstrasjoner uten godkjenning.

Hviterussland innfører strafferamme på opptil tre år for å delta i uautoriserte demonstrasjoner. Her er president Aleksandr Lukasjenko med sikkerhetsstyrker i forbindelse med demonstrasjoner mot regjeringen. Foto: Hviterussisk statlig fjernsyn via AP / NTB
Hviterussland innfører strafferamme på opptil tre år for å delta i uautoriserte demonstrasjoner. Her er president Aleksandr Lukasjenko med sikkerhetsstyrker i forbindelse med demonstrasjoner mot regjeringen. Foto: Hviterussisk statlig fjernsyn via AP / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere har det å delta i demonstrasjoner som ikke er godkjent, blitt straffet med bøter eller kortere fengselsopphold, typisk mellom noen dager og opptil to uker.

Nå kan man måtte sone opptil tre år i fengsel om man blir funnet skyldig i å delta i to uautoriserte demonstrasjoner i løpet av ett år.

Loven øker også strafferammen for «grove ordensforstyrrelser» fra tre til fem år i fengsel. Hviterussiske myndigheter har siktet en rekke demonstranter for dette i måneder med demonstrasjoner mot Lukasjenko-regimet etter valget i august, som fra internasjonalt hold har blitt stemplet som illegitimt.

Mer enn 35.000 ble arrestert og tusenvis ble utsatt for vold fra politihold da regjeringen slo hardt ned på demonstrasjonene.

(©NTB)

Mer om