Hviterussisk løper hevder hun ble forsøkt kidnappet av regimet

En hviterussisk løper hevder OL-laget forsøkte å kidnappe henne etter at hun kritiserte det sportslige opplegget. Hun ønsker nå å søke asyl.

Krystsina Tsimanouskaja løp 100 meter i OL fredag. Nå skal hun angivelig ha blitt forsøkt kidnappet av det hviterussiske OL-laget. Foto: Martin Meissner / AP / NTB.
Krystsina Tsimanouskaja løp 100 meter i OL fredag. Nå skal hun angivelig ha blitt forsøkt kidnappet av det hviterussiske OL-laget. Foto: Martin Meissner / AP / NTB. Vis mer
Publisert

Krystsina Tsimanouskaja kontaktet politiet på Haneda-flyplassen i Tokyo, og ønsker å søke asyl ved den østerrikske ambassaden. I utgangspunktet skulle hun på et fly til Istanbul.

Hun la ut en film i sosiale medier der hun hevder hun ble presset av hviterussiske OL-ledere og ba Den internasjonale olympiske komité (IOC) om hjelp. Aktivistgruppa Belarusian Sport Solidarity Foundation (BSSF), som støtter opp om henne, sier hun frykter hennes liv er i fare i Hviterussland.

– Jeg ble satt under press, og de forsøker å fjerne meg fra Japan med tvang, uten mitt samtykke, sier Tsimanouskaja.

Løperen skal stille i 200-meterheat mandag. Foranledningen for saken skal være at hun kritiserte det hviterussiske laget på Instagram. Blant annet skal hun ha blitt tvunget til å stille på stafettlaget i 400 meter, tross at hun aldri har løpt distansen før.

Aleksandr Opeikin, som er talsperson for BSSF, sier Tsimanouskaja er blitt fraktet til en politistasjon og er i sikkerhet.

Den hviterussiske olympiske komité ledes av president Aleksandr Lukasjenko og hans sønn, Viktor.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer