Hjelpeorganisasjoner:

Hvert fjerde sekund dør et menneske av sult

Hvert fjerde sekund dør det nå et menneske av sult i verden, advarer over 200 hjelpeorganisasjoner fra 75 land i et felles utspill.

Hvert fjerde sekund dør det nå et menneske av sult i verden, advarer over 200 hjelpeorganisasjoner fra 75 land i et felles utspill.
Hvert fjerde sekund dør det nå et menneske av sult i verden, advarer over 200 hjelpeorganisasjoner fra 75 land i et felles utspill. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

345 millioner mennesker opplever nå akutt sult, og dette er over dobbelt så mange som i 2019, går det fram av et åpent brev der organisasjonene ber om økt innsats for å møte den økende sultkrisen.

Organisasjonene er blant annet Oxfam, Redd Barna og Plan International, med 235 andre.

Brevet henvender seg til verdenslederne som i disse dager samles i New York i anledning FNs hovedforsamling.

Hungersnød

– Til tross for løfter fra verdens ledere om at det aldri igjen skulle bli hungersnød i det 21. århundre, er det nå igjen en overhengende fare i Somalia. Rundt i verden er 50 millioner mennesker på randen av sult, heter det i brevet.

De anslår at så mange som 19.700 personer dør av sult hver dag, noe som tilsvarer én person hvert fjerde sekund.

– Det er forferdelig at vi med all teknologien som fins innen landbruk og innhøsting fortsatt snakker om hungersnød i det 21. århundre, sier Mohanna Ahmed Ali Eljabaly fra en hjelpeorganisasjon i Jemen, en av brevets underskrivere, i en uttalelse.

– Varslet katastrofe

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) er i New York i forbindelse med hovedforsamlingen, og sier budskapet organisasjonene kommer med er urovekkende.

– Dette er en varslet sultkatastrofe. Det er bra at FN og mange andre aktører som er til stede setter dette øverst på dagsordenen, sier hun på telefon til NTB.

Hun sier det er viktig å få øke Afrikas egen matproduksjon, spesielt sett i lys av hvordan krigen i Ukraina har avslørt hvor avhengig kontinentet er av kornimport.

Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) mener mener utspillet fra hjelpeorganisasjonene er urovekkende. Foto: Javad Parsa / NTB
Utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) mener mener utspillet fra hjelpeorganisasjonene er urovekkende. Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer

– Jeg håper verdenssamfunnet trår til. Det er viktig at vi ikke glemmer at det er en stor sultkrise som utspiller seg i skyggen av Ukraina-krigen. Samtidig som Vesten hjelper Ukraina, må vi klare å redde liv ut av den pågående sultkatastrofen, sier Tvinnereim.

– Må ikke vente

– Dette handler ikke om ett land eller ett kontinent, og sult har aldri bare én årsak. Dette handler om urettferdigheten mot hele menneskeheten, fortsetter Eijabaly i uttalelsen fra organisasjonene.

Flere organisasjoner og FN-organ har flere ganger i år gått ut med urovekkende meldinger om sult og hungersnød som følge av blant annet den forverrede matsikkerhetssituasjonen i verden etter krigen i Ukraina, tørke og ekstremvær.

– Vi må ikke vente lenger med å både gi umiddelbar livreddende mat og langsiktig støtte, slik at folk kan ta ansvar for framtiden og forsørge seg selv og sine familier, sier Eljabaly videre.

ÅPNER ILD: Videoer delt i sosiale medier skal vise russiske styrker åpne ild. Ifølge statseide russiske medier skal de ha angrepet en ukrainsk «sabotasje- og rekognoseringsgruppe». Video: Telegram / Twitter. Reporter: Vegard Krüger Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer