Hver femte nordmann har tinnitus: - Kunne vært bedret med enkle grep

Forskere har kartlagt dagens behandling for tinnitus og ser at det er svakhet i tilbudet til tinnitusrammede i Norge. Én av fem nordmenn har lidelsen.

En av fem nordmenn har tinnitus. Foto: Fredrik Hagen / NTB
En av fem nordmenn har tinnitus. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Mange personer med tinnitus i Norge plages unødig fordi de i første møte med helsevesenet får feil eller mangelfull informasjon, konkluderer en ny rapport fra Sintef.

– Vi hører daglig historier om utmattelse og nedsatt livskvalitet som kunne vært bedret med relativt enkle grep. Det er vanskelig å forstå hvorfor helsemyndighetene har forsømt dette feltet så lenge, sier generalsekretær Inger Helene Venås i Hørselshemmedes Landsforbund (HLF).

– Vi trenger styrket kompetanse hos fastlegene, flere mestrings- og rehabiliteringstilbud, og retningslinjer for hvordan tinnitusrammede skal følges opp, legger hun til.

Rapporten er utarbeidet på oppdrag fra HLF.

Opplevelsen av tinnitus er unik fra person til person. Vanlige beskrivelser er en susende, fresende, ringende eller plystrende lyd. Andre beskriver det som lyden av gresshopper, metall, sekkepiper, summing eller vann som renner, skriver Helse-Norge.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer