Hvem er Soldiers of Odin?

Hvem er Soldiers of Odin?

"Private natteravner" med bånd til islamkritiske og høyreekstreme miljøer.

(upublisert) Opprettet


Sent lørdag kveld og natt til søndag vandret 14 svarkledde menn og kvinner gjennom Tønsbergs gater, ikledd hettegensere med vikinghjelm og det norske flagg, skriver VG.

Det var første gang den omdiskuterte gruppen Soldiers of Odin var å se i en norsk by.

Midlertidig talsmann for gruppen som i Norge kaller seg "Odins Soldater", Ronny Alte, sier at de ikke bryr seg om hverken religion eller hudfarge, men at de kun ønsker at det skal være trygt i bygatene.

Hva er bakgrunnen til "Odins Sønner", og hva gjør de?


 


 1. Opprettet i den nordfinske byen Kemi


  Kunne ikke laste instagram  Det var i oktober i fjor at den finske avisen Aamulehti først rapporterte om en "gatepatrulje" nord i Finland.

  Motivasjonen for å starte gruppen skal ha vært at Kemi fikk et stort mottakssenter og fordi byen ligger omtrent tre mil fra grensebyen Tornio, hvor storparten av asylsøkerne til Finland har kommet inn i landet, skriver Dagbladet.

  – Vi befinner oss i en situasjon der mange forskjellige kulturer møtes, og det skaper frykt og bekymring i samfunnet. Derfor valgte vi å samle oss, sa talsmann for gruppen, Mika Ranta, i følge nettavisen Russia Today.

  Gruppen skriver på sin Facebookside at de opererer over hele Finland på hele 23 forskjellige steder.


 2. Innvandringsfiendlige


  – Disse nattpatruljene har tydelig innvandringsfiendlige, og rasistiske, attributter og de er ikke med på å øke noens sikkerhet, sier Finlands innenriksminister Petteri Orpo til Reuters.

  Gruppen er uttalt innvandringsfientlig og skriver på sin Facebookside at "muslimsk innvandring bidrar til mindre trygghet og mer kriminalitet".

  I følge avisen YLE skal en av gruppens medlemmer, i et forsøk på å verve flere til organisasjonen, ha sagt på Facebook at Soldiers of Odin er en "patriotisk organisasjon som kjemper for et hvitt Finland".


 3. Finnes angivelig over alt i Norge


  (FOTO: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix)

  Ifølge Ronny Alte er gruppen snart representert i "hver krik og krok" av landet og i hvert eneste fylke, skriver Dagbladet.

  Lokalavisen Lister24 (krever innlogging) forteller at "Odins Soldater" hadde opprettet et lokallag, og Facebookgruppe, i Farsund i Vest-Agder, men at flere av gruppens medlemmer ble innmeldt uten sin viten og har forlatt gruppen.

  De har også sett på gruppens regelverk, og der står det blant annet at "det anbefales å patruljere i grupper på cirka ti personer da dette skaper en sterk signaleffekt" og at "de ikke skal provosere eller bli provosert, og hvis der blir et slagsmål eller konfrontasjon, så skal vi vise hvem som bestemmer.".


 4. Bånd til høyreekstreme- og innvandringsfiendlige miljøer


  Blant de som møtte opp for å "patruljere" i Tønsberg var et par kjente skikkelser fra den ekstreme høyresiden, som også er tidligere straffedømt, melder VG. Dette mente forøvrig Ronny Alte at ikke var noe å skrive eller snakke om:

  – Det synes jeg du skal droppe. Det har ikke noe med saken å gjøre. De har gjort opp for seg, og vil gjøre et positivt bidrag i byen. Dessuten ser de ofte problemer på en annen måte siden de selv har opplevd det, sa han til avisen.

  Alte er selv en sentral skikkelse i det islamkritiske miljøet i Norge, og har vært leder av både Norwegian Defence League (NDL), en sentral person i PEGIDA i Norge, samt vært delaktig i organisasjonen "Stopp islamiseringen av Norge" (SIAN).


 5. Omtaler seg selv som en "privat natteravnstjeneste"


  Kunne ikke laste instagram  (Bildet over er fra den finske gruppen)

  – Det er en privat natteravnstjeneste hvor venner samles og går rundt i gatene og forhindrer kriminalitet generelt sett, bedyrer Ronny Alte til VGTV.

  Under "patruljen" i Tønsberg var det både kritiske og støttende kommentarer i løpet av natten, og da en kvinne lurte på hvorfor akkurat Tønsberg og hvorfor akkurat nå svarte Alte følgende:

  – Mener ikke du at innvandringen til Norge er kommet ut av kontroll? Ser du ikke at ulovlige innvandrere begår kriminalitet, at de selger narkotika og tafser på norske damer, skriver VG.


Legg til sol_no på SnapChat

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer