Hvem er egentlig eks-torpedoen Espen Lie?

Ble nylig arrestert på mistanke om bortføring på Kypros.En av de mest kjente mennene i torpedomiljøet i Norge, Espen Lie, ble denne uken arrestert i Kypros mistenkt for å ha planlagt å bortføre ei fire år gammel jente, skriver Dagbladet.

Talsmann for politiet på Kypros, Andreas Angelides, fortalte The Cyprus Weekly at de hadde arrestert tre menn mistenkt i den planlagte kidnappingen, melder In-Cyprus.com.

– Han ble pågrepet. Politiet tror han skulle hente et norsk, kidnappet barn. Han har nektet skyld, sier advokat John Christian Elden til TV 2.

Forsvarsadvokaten forteller at Lie ble stoppet da han kom over grensen, og at han hadde med seg papirer som kunne indikere at han ville oppsøke eller finne ut hvor nevnte barn befant seg.

Det er langt fra første gang norske medier skriver om eks-torpedoen. Han har vært i søkelyset flere ganger tidligere, men hvem er egentlig Espen Lie?

 


 1.  Leiesoldat i Afrika


  Lie var leiesoldat i Afrika, Latin-Amerika og Midtøsten fra 70- til 90-tallet, og kan ha så mye som 132 liv på samvittigheten, fortalte han i et intervju med TV2 i 2009.

  - Det er 117 eller 132 som jeg da mener tilfaller meg, men det kan være kameraten ved siden av som også har vært med på noen av dem, sa han den gang til TV-kanalen.

  På spørsmål om han kunne forsvare det å begå drap, sa han at det han hadde vært med på var en krigssituasjon.


 2. Torpedovirksomhet og heleritiltale


  På slutten av 80-tallet og gjeldskrisen på begynnelsen av 90-tallet var Lie en av de mest kjente mennene i torpedomiljøet i Norge. Han hevder selv at han tok oppdrag fra både finansfolk og håndverkere. Til og med banker og kredittbyråer, men han liker ikke å bli omtalt som "torpedo", skriver Side3.

  - Jeg har alltid prøvd å skille mellom det som kalles torpedoer og det som kalles pengeinnkrevere. Jeg har betegnet meg selv som en pengeinnkrever, og jeg har ingen dom på meg for å ha drevet inkassovirksomhet, sier han til Side3.

  Lie har vært tiltalt for heleri av fire malerier, blant annet Munchs "Madonna", og i 1991 ble han dømt for rettsstridig tvang og legemsbeskadigelse, skriver Dagbladet.


 3. Nettbutikk i Florida


  I 1996 flyttet han sammen med sin kone fra Norge til USA, og det var i parets hjem de to fikk idéen om å tjene penger på eks-torpedoens navn. På nettstedet sitt solgte han t-skjorter, seilerjakker og bruktbiler, melder Dagbladet.

  - Jeg har prøvd å pense over på en litt mer rolig måte å tjene penger på, fortalte han i 2001 til avisen.


 4. Dukket opp på Estland for å megle i en pengekonflikt


  Forretningsmannen Trond Emblem var i 2012 ​involvert i en ​konflikt​ der hans selskap Emblem Holding AS ble dømt til å betale 154 millioner kroner til det estiske selskapet Alexela Logistics, skriver BT.

  Tirsdag 20. mars samme år dukket Lie opp i resepsjonen til Alexela Logistics i Tallinn sentrum i Estland og ba om å få snakke med selskapets styreleder Heiti Hääl.

  I følge Hääl kom Lie for å snakke om konfliktene mellom Alexela og Trond Emblem og selskapene han er involvert i, for å få til en løsning utenfor rettsapparatet.


 5. Fiske- og opplevelsesturer


  For tiden bor Lie i Florida. Han har byttet etternavn til Lee og  tilbyr opplevelsesturer over hele verden, og fisketurer i Florida, og skriver følgende på sin egen nettside:

  "De siste 30 årene har Espen Lee vært med på eventyr og actionfylte oppdrag over store deler av verden. Nå vil han dele noen av disse opplevelsene med dere som søker eventyr og spenning. Han arrangerer guidede turer til Afrika, USA, og Sør-Amerika."


 6. Kidnappingsanklagene på Kypros


  Denne uken ble han, sammen med to andre menn, mistenkt for å planlagt å bortføre ei fire år gammel jente.

  TV2 har vært i kontakt med faren til den fire år gamle jenta, og han benekter kidnappingsforsøk. Han forteller at det pågår en barnefordelingssak, og hevder at jenta ble bortført fra Norge i november i fjor, skriver kanalen på sine nettsider.

  – Jeg er redd for min datters ve og vel. Alle som har opplevd å bli frarøvet sitt eget kjøtt og blod vil jo ha det tilbake. Jeg har ikke planlagt noen kidnapping, bare forsøkt å få henne hjem via offentlige myndigheter. Jeg og min kone er fortsatt gift, noe vi har vært siden 2012. Med andre ord så har vi begge omsorgsrett for jenta vår, sier barnefaren.


Legg til sol_no på SnapChat