Hvem er Bernie Sanders?

Demokratenes mest populære presidentkandidatDa alle stemmene var talt opp etter nominasjonsvalget i New Hampshire sto Bernie Sanders igjen som den store vinneren blant kanditatene fra Demokratene. Den selverklærte sosialisten fikk 60,4 prosent av folkets stemmer, skriver The Guardian.

– Republikanerne vinner når folk er demoraliserte og velgeroppslutningen er lav. Demokratene vinner når oppslutningen er høy. Vi må komme sammen og vinne mot dem i nobvember, sa Sanders i talen sin i følge Dagbladet.

Seieren var en stor triumf for Vermont-senatoren som verken hadde penger, kjendisstatus eller partistøtte da han annonserte sitt kandidatur i fjor sommer.

Men hvem er egentlig Bernie Sanders?


 


 1. 35 år lang karriere som politiker


  Bernie Sanders politiske karriere startet for alvor da han ble valgt som ordfører i byen Burlington i delstaten Vermont i 1981 - verv han ble gjenvalgt til tre ganger på.

  I 1990 ble han valgt til å representere Vermont i Representantenes Hus, ett av to kamre i den føderale lovgivende forsamling i USA, et verv han beholdt de neste 16 årene.

  Sanders ble valgt inn som Vermonts senator i 2006, og gjenvalgt i 2012 med hele 71 prosent av stemmene i delstaten.

  Han er den første selverklærte demokratiske sosialisten, og den første amerikaner av jødisk herkomst, som noen sinne har vunnet et amerikansk primærvalg, melder The Week.


 2. Beundrer "den skandinaviske modellen"


  (FOTO: Polaris / NTB Scanpix)

  Det var i den første TV-debatten i oktober at Sanders tok til orde for at USA burde se til de Skandinaviske landene, og la seg inspirere av noen av tingene han opplever gjøres riktig her.

  – Dersom du ser på verden så vil du se at i alle andre store land så er retten til helsetjenester for alle innbyggere tilstede, bortsett fra USA, sa han i følge The Washington Post.

  Han forklarte videre at dette, i tillegg til betalt mammaperm, var prinsippielt var for og at man burde se på Danmark, Sverige og Norge og hva disse tre landene hadde klart å få til for sine innbyggere.


 3. Veldig populær blant unge amerikanere


  (FOTO: Sam Simmonds, Polaris / NTB Scanpix)

  En av grunnene til at Sanders er så populær blant unge amerikanere er at han sier han er en "sosialist". For eldre amerikanere vil dette skape assosiasjoner til den kalde krigen og Russland, og kanskje representere noe anti-amerikanske, skriver nettstedet FiveThirtyEight.

  Mye tyder på at det slett ikke er slik blant yngre velgere, og at det for dem så er ordet forbundet med Nord-Europa, sosialdemokrati og velferdstater.

  – Bernie Sanders snakker om sosialisme som på en måte som virker fornuftig. Det er god, moralsk og etisk politikk. Og jeg setter pris på at han er ærlig, og tro mot sine egne meninger, sier 29 år gamle Nick Kowalczyk til The Guardian.

  Men det er ikke bare her Sanders scorer poeng hos den unge, amerikanske velgerskaren:

  – Han er den eneste kandidaten jeg vil ha i Det Hvite Hus. Jeg liker at han er en forkjemper for kvinnesaker, og for marginaliserte grupper i samfunnet, sier 25 år gamle Beth Basketville til samme avis.


 4. Vinner kampen på sosiale medier


  Kunne ikke laste instagram  En arena Bernie Sanders helt klart vinner på, og som reflekterer populariteten hos unge voksne i USA, er sosiale medier.

  Om man teller opp alle kandidatenes "Likes" på Facebook vil man se at hele 23 prosent går til Bernie Sanders. Til sammenligning får Hillary Clinton bare 8 prosent, i følge en undersøkelse publisert på nettstedet FiveThirtyEight.

  – Disse dataene sier nok ikke så mye om valget, men det avslører preferansene til mange av de som bruker Facebook og følger kandidatenes sider, sier nettsidens redaktør David Firestone.

   
  Facebooksiden til Sanders "likes" av 1,8 millioner mennesker. Det er 600 000 mer enn Clinton, og 1,6 millioner mer en republikaneren Jeb Bush.

  Hashtagene #feeltheburn2016, #babiesforbern og #babesforbernie brukes hyppig både på Instagram og Twitter, noe som er en klar indikasjon på at Sanders vinner kampen om sosiale medier, skriver The Guardian.


 5. Full av sjarm og selvironi


  (FOTO: ZPV/NYG, Wenn.com / NTB Scanpix)

  Sanders har mange fakter, og kanskje en litt særegen væremåte, som gjør ham til et yndet mål for immitasjon. Både Larry David (skaper av Seinfeldt og Curb your Enthusiasm) og Jimmy Fallon (Saturday Night Live og The Tonight Show) "gjør en god" Sanders.

  Hovedpersonen selv tar parodiene med godt humør, og stilte opp på Saturday Night Live i en sketsj sammen med Larry David.


Sol samler nyheter om det amerikanske presidentvalget.

Legg til sol_no på SnapChat