Hva skjer med det britiske flagget om Skottland stemmer ja i kveld?

Fem betente spørsmål.

I dag skal skottene stemme om uavhengighet fra Storbritannia. Meningsmålene før valget, tyder på en svært spennende avstemning. Om skottene går for uavhengighet og blir et eget land, vil en rekke betente utfordringer måtte løses. Ved et ja-resultat, tar det nye landet sikte på å erklære seg uavhengig 24. mars 2016, etter 307 år i union.

1. Hva skjer med det britiske flagget?

Flagget, ofte kalt Union Jack, er i dag en sammensetning av det engelske flagget, det skotske flagget og et gammelt irsk flagg med patrikskors. Mye tyder på at den skotske delen av flagget forsvinner, og muligens blir erstattet av elementer fra walisiske og/eller nord-irske flagg. Britiske The Guardian har laget noen eksempler som viser hvordan Union Jack kan bli om skottene går for uavhengighet. https://twitter.com/GraphicGuardian/status/512178195060502528

2. Blir Skottland en del av EU?

Blir en landsdel som krever selvstendighet fra et EU-medlem automatisk en del av EU? Professor Rune Fitjar Dahl skriver i Aftenposten at forholdet til EU er et av de mest uavklarte for et selvstendig Skottland. De skotske nasjonalistene ønsker medlemskap, men det er usikkert om EU umiddelbart vil omfavne en ny stat som har løsrevet seg fra et EU-medlem. Spanias statsminister, Mariano Rajoy, er en av dem som har gått tydelig ut. - Skottland må søke om å bli en del av EU. Denne prosessen kan ta mange år. For Spania tok det åtte. Pund, euro eller ny valuta? (Foto: Scanpix)Pund, euro eller ny valuta? (Foto: Scanpix)

3. Må skottene innføre ny valuta?

Her finnes det tre alternativer. Et selvstendig Skottland kan fortsette å bruke det britiske pundet, innføre euro eller opprette en ny valuta. Storbritannia-ekspert Øyvind Bratberg ved UiO sier til at NRK at de skotske nasjonalistene ønsker å fortsette å bruke det britiske pundet, men at dette møter motstand i England. - De tre store partiene i London har sammen erklært at det ikke er aktuelt at et uavhengig Skottland fortsatt vil få benytte pundet, og det samme har den britiske sentralbanksjefen sagt. Om Skottland blir EU-medlem, er sjansen stor for at de blir tvunget til å bruke euro.

4. Vil Elizabeth fortsatt være skottenes dronning?

Ja-siden har sagt at de vil beholde dronningen som overhode i første omgang, og at folket skal få bestemme på sikt. Dronningen selv har gitt skottene følgende oppfordring før avstemningen i kveld. - Tenk dere veldig nøye om. Blir hun dronningen av Skottland? (Foto: Scanpix)Blir hun dronningen av Skottland? (Foto: Scanpix)  

5. Hva skjer med olje- og gassressursene i Storbritannia?

Stavanger Aftenblad har snakket med Alexander Kemp, professor i petroleumsøkonomi og direktør for Aberdeen forskningssenter for energi, økonomi og finans, om de store ressursene på britisk sektor i Nordsjøen. Han mener det mest sannsynlige er at skottene vile sitte igjen med rundt 90 prosent av olje- og gassressursene. - Det kommer til å bli forhandlinger. Men hvis den britiske regjeringen ikke er enig i at det er medianlinjen som er gjeldene, kan en ny, skotsk stat ta saken videre til den internasjonale domstolen i Haag, sier Kemp til avisen.