Valgomater 2023

Hva med en frekk valgomat? Eller en dataspill-valgomat?

Her er oversikten over avisenes valgomater.

Illustrasjonsfoto. Foto: Cornelius Poppe / NTB
Illustrasjonsfoto. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sols nyhetersbrev - det viktigste sakene oppsummert på fredager!

Kjære Sol-leser! Det er kommunestyre- og fylkestingsvalg til høsten, nærmere bestemt den 11. september.

Valgomater kan være litt nyttige, men vi bruker dem kanskje aller mest for underholdningens skyld.

Det er veldig stor forskjell på valgomatene som er publisert så langt. Aftenposten kjører en nøktern, på grensen til litt kjedelig, stil. Dagbladet stiller med en jovial tone. TV 2 har laget noe som ligner et retro dataspill.

Jeg har testet alle, og syns TV 2 har laget den mest spenstige valgomaten så langt. Men det er fort gjort å få gnagsår i øra og røde øyne av alt som skjer underveis.

Siden Sols jobb er å samle det beste i nyhetsbildet, så har vi laget denne oversikten over valgomater til høstens valg. Tips meg gjerne om flere valgomater til oversikten!

Dagbladet sier at valgomaten deres er «frekk, frisk og freidig», og jeg syns de lykkes ganske godt med det. Det er en viss fare for å oppfatte spørsmålene som flåsete hvis du ikke er helt på bølgelengde her. Du får veiledning til spørsmålene hvis du trenger det. Test her og døm selv. Enkel å bruke. Som resultat får du opp tre rangerte partier. Jeg fikk et resultat som står i stil med preferansene mine.

NRK er langt mer nøkterne i stilen. Her må du selv plukke ut politiske områder du er opptatt av, og fortelle hvilken kommune du skal stemme i. Jeg blir imponert over overraskende god informasjon om lokale problemstillinger på de ulike spørsmålene. Prøv den her!

TV 2: En valgomat ligner litt på et dataspill. Det har TV 2 tatt på alvor. Valgomaten deres ser ut som et flashbasert onlinespill anno 2004 som dinger og plinger i hytt og vær etter hvert som du klikker deg rundt. Og så skal du prioritere saker ved å flytte rundt på kort. Ikke helt intuitiv og litt for smart for min smak, men man kommer raskt inn i det. Prøv den her!

Aftenposten «har plussa» valgomaten sin - altså du må være abonnent for å bruke den. Når det er gjort, så finner du en valgomat som går rett på sak. Saklig, nøktern og enkel i bruk. Jeg fikk et resultat jeg kan nikke gjenkjennende til. Her finner du den.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer