Hva hunder ikke kan spise

Det er mye mat som er vanlig for oss, men som kan være livsfarlig for hunden din.

Hva er det hunden ikke kan spise? Foto: Anaite/Shutterstock/NTB scanpix.
Hva er det hunden ikke kan spise? Foto: Anaite/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Altetende

Hunden er ikke en ren kjøtteter, men et altetende rovdyr. Normalfôret består i vekt av 3/4 vegetabilsk og 1/4 animalsk føde.

Kilde: SNL.

(SOL.no): Hunden tåler ikke alle matvarer like bra som oss mennesker, og det er enkelte ting som kan være livsfarlig for dyret, samtidig som det kan gi symptomer liknende hundesykdommen som har herjet seinsommeren 2019.

Hunder kan godt finne på å spise ting på bakken når dere er på tur, så dette bør du også følge med på.

PASS PÅ HVA DU MATER HUNDEN: Kristin Paaske Anfinsen forteller at det er flere matvarer som kan skade hunden. Foto: NMBU
PASS PÅ HVA DU MATER HUNDEN: Kristin Paaske Anfinsen forteller at det er flere matvarer som kan skade hunden. Foto: NMBU Vis mer

Spiser hunden for eksempel snus, kan den i verste fall dø.

Les også: Dette må du passe på hvis katten eller hunden skal spise vegetarmat

Hva du bør unngå at hunden din får i seg:

Vi i Sol.no spurte Kristin Paaske Anfinsen, som er veterinær og diplomat i indremedisin ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), om hvilke matvarer som er de viktigste å styre unna:

 • Sjokolade

Teobromin finnes i sjokolade, betydelig mer i mørk enn i lys, og kan være farlig for hunder, avhengig av mengde teobromin og størrelse på hunden. Jo mørkere sjokolade og mindre hund, jo verre. Det kan gi atferdsendring, rask hjerterytme, skjelvinger, mage-/tarmsymptomer, og i verste fall være dødelig.

 • Løk:

Kan gi hemolyse, det vil si at de røde blodcellene sprekker. Dette er doseavhengig. For eksempel viste én studie at hunder utviklet lav blodprosent som følge av at de røde blodcellene sprakk etter at de hadde fått 30 g løk per kg kroppsvekt daglig i 3 dager.

 • Alkohol:

Hunder blir også fulle. Blir det store nok doser er det dødelig.

 • Avokado:

Kan inneholde et toksin som kalles persin – men hunder er ikke spesielt mottakelige. Hos hund er det største problemet at stenen i avokadoen kan sette seg fast i tarmen.

 • Druer og rosiner:

Kan gi nyreskade, og det har blitt rapportert dødsfall som følge av akutt nyresvikt etter inntak av druer/rosiner. Man vet ikke hva det er som forårsaker skaden eller om alle individer er mottakelige; det er derfor ingen dose som anses som trygg, men det heller ikke slik at inntak nødvendigvis fører til sykdom.

 • Fet mat:

Kan føre til betennelse i bukspyttkjertelen hos noen hunder (såkalt pankreatitt).

 • Koffein:

Koffein er samme type stoff som teobromin (begge er metylxantiner, og hunder er relativt følsomme for denne gruppen stoffer). Samme mulige symptomer som sjokolade.

 • Giftig sopp:

Som for mennesker kommer det helt an på hva slags sopp, men også for hund er noen typer sopp giftig.

 • Makadamianøtter:

Kan gi symptomer som svakhet, skjelvinger, ustø gange, høy kroppstemperatur og oppkast hos hund. Rapportert dose som kan gi symptomer er rundt 2,4 g per kg hund. – Eksakt årsak til at de kan gi problemer hos hund er så vidt jeg vet ikke kjent, sier Anfinsen.

 • Xylitol (kunstig søtningsstoff):

Dette er giftig for hund, hvor farlig det er for hunden er avhengig av dosen. Det fører til insulinfrigjøring som igjen gir lavt blodsukker – som kan gi anfall, kramper, og død. Ved høyere dose kan det også gi leverskade/leversvikt. Det kan være dødelig både som følge av lavt blodsukker og leversvikt, eventuelt også problemer med den normale levringen av blodet (koagulasjonen).

 • Tobakk:

Inneholder nikotin – som er giftig (doseavhengig). Det kan blant annet føre til rask og overflatisk pust, sikling, oppkast og diaré. Ved høy nok dose kan det gi respirasjonsstans og død.

 • Gjærdeig:

Kan svelle i magen (hos både hund og mennesker) og føre til svært «oppblåst» magesekk. Det i seg selv kan være farlig, samt at det produseres etanol under hevingen – som også kan være giftig.

 • Salt:

Mye nok salt er dødelig for både mennesker og dyr. Så lenge kroppen har normal evne til å regulere saltbalansen og det finnes vann tilgjengelig, er saltforgiftning sjelden. Dødelig dose for hund skal være på rundt 4 gram salt per kg hund. Symptomene er oppkast, diaré, svakhet, muskelskjelvinger og anfall.

 • Fersken- og plommesteiner:

Kommer an på størrelsen på stenen og hunden/tarmen. Det kan gå bra, men de kan også sette seg fast i tarmen og lage problemer. I verste fall kan tarmen gå i stykker slik at de får tarminnhold fritt i buken, og det kan de dø av.

 • Rå potet:

Kan inneholde solanin rett under skallet (når de er grønne; det grønne er klorofyll, men fungerer som en markør for at det har blitt dannet solanin, noe som skjer når poteter eksponeres for sollys). Potet i seg selv (kokt eller rå) er ikke farlig. Solanin kan gi irritasjon av mage/tarm; større doser kan gi koma og død.

 • Humle (planten):

Kan være dødelig; kan føre til uro, oppkast, rask hjertefrekvens, rask pust, farlig høy kroppstemperatur, ødeleggelse av muskelcellene med utskillelse av myoglobin i urinen, kramper og død.

 • Beinrester:

Kan i noen tilfeller skade, og i verste fall lage hull i magesekk eller tarm. Spiserøret kan også bli skadet.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer