Forskjellen på hasj og marihuana

Hva er cannabis?

Hasj og marihuana er de vanligste typene av cannabis, men hva er egentlig forskjellen?

FORSKJELLEN PÅ HASJ OG MARIHUANA: Cannabis er et stoff som produseres ut fra cannabisplanten og blir brukt til å lage hasj og marihuana. FOTO: NTB
FORSKJELLEN PÅ HASJ OG MARIHUANA: Cannabis er et stoff som produseres ut fra cannabisplanten og blir brukt til å lage hasj og marihuana. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Felles for både hasj og marihuana er at begge kommer fra stoffet cannabis som i Norge er et ulovlig rusmiddel. Stoffet THC finnes i alle cannabis-produkter og er i hovedsak det stoffet som gir rus ved bruk av cannabis. De vanligste måten å innta cannabis på er gjennom hasj og marihuana og det er vanligst at det røykes.

Hasj

Hasj kan kjennetegnes som brunt, og er plantens kvae. Hasjen er ofte presset sammen i brune klumper eller plater og deles som regel opp i mindre klumper og smulders opp før det enten røykes eller spises. Ofte blandes det også ut med tobakk. Det rusgivende stoffet THC finner man i hasjen, men hvor mye det inneholder varierer i stor grad.

Marihuana

Marihuana kan kjennetegnes som grønt eller gress og kalles også weed. Det er vanligvis tørkede plantemateriale som males eller smulders opp og røykes. Det kan røykes rent, men blandes også oftest med tobakk. THC innholdet som altså er det stoffet som gir rus ved bruk av cannabis varierer også i marihuanaen, men snittet er noe lavere i marihuana enn det er i hasj.

Cannabis

I tillegg til både hasj og marihuana finnes det cannabisolje, dette er en planteolje som oppstår gjennom en kjemisk prosess ved å bruke løsemiddel. Oljen er flytende og tilsettes ofte i tobakk, hasj eller marihuana for å så røykes.

Effekten av all cannabis varier fra person til person uansett om det er hasj, marihuana eller olje. Om man røyker cannabis kan man merke virkningen allerede etter noen minutter og den kan vare opp til fem timer. Dersom man spiser hasjen vil det ta noe lengre tid før man merker virkningen, og rusen vil ofte oppleves som kraftigere og mer langvarig. Cannabis kan være avhengighetsdannende og kan svekke hukommelsen, konsentrasjonsevnen og evnen til å lære. I Norge er cannabis sett på som et rusmiddel og er per dags dato ulovlig.

Kilder: Helsenorge, NHI, Rustelefonen

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer