Hva demonstrerer de mot? Hvorfor kalles det paraplyrevolusjonen?

Vi gir deg oversikt over protestene i Hongkong.

(upublisert) Opprettet

1. Hva?

Gjennom den siste uka har Hongkong sentrum vært preget av massive protester mot kinesiske myndigheter. Opptil 80 000 mennesker skal ha trukket til gatene og kjempet for et mer reelt demokrati ifølge bevegelsen selv. Der er de blant annet blitt møtt av ordenspoliti. Flere titalls personer skal ha blitt skadet i det som har blitt kalt paraplyrevolusjonen, fordi enkelte demonstranter har brukt paraplyer til å beskytte seg mot tåregass fra opprørspolitiet. Opprørerne skal for sin del ha sperret av flere sentrale gater. I morgen er det Kinas nasjonaldag. Eksperter har derfor ytret bekymring for at myndighetene kan eskalere konflikten til like voldelige nivåer som protesten på Den himmelske freds plass i 1989. Myndighetene har siden trukket tilbake opprørspolitiet etter at gemyttene har roet seg, men selve demonstrasjonen skal være minst like ivrig. Innbyggerne i Hongkong trekker til gatene i titusentall. (Foto: AFP PHOTO / ANTHONY WALLACE)Innbyggerne i Hongkong trekker til gatene i titusentall. (Foto: AFP PHOTO / ANTHONY WALLACE)

2. Hvem?

I spissen for demonstrasjonene står Occupy Central with Love and Peace, påtenkt av jusprofessoren Benny Tai Yiu-ting. I fjor skrev han en artikkel i Hong Kong Economic Journal som oppfordret til okkupasjon av sentrumsbydelen Central. Studenter skal være særlig representert i protesten, blant annet via foreningen Scholarism. De organiserer seg blant annet med en svært populær smarttelefonapp som lager improviserte nettverk uten krav om internett eller telefondekning. Årsaken er angivelig frykt for at myndighetene stenger tilgang til de to kommunikasjonskanalene. Styresmaktene i Kina skal allerede ha anmodet nettsteder om å fjerne omtale av konflikten og det har blitt hevdet at tilgangen til bildedelingsnettstedet Instagram også er tatt ned. Bevegelsen har en betydelig motbevegelse som ytrer støtte til myndighetenes inngrep. De hadde sin egen protest for en måned siden. USA har for sin del sagt at de støtter ytterligere demokratisering av Hongkong. En av demonstrantenes barrikader. (Foto: REUTERS/Tyrone Siu)En av demonstrantenes barrikader. (Foto: REUTERS/Tyrone Siu)

3. Hvorfor?

Den direkte konflikten kan spores tilbake til mars 2013. Da bemerket Qiao Xiaoyang, lederen for den kinesiske juskomiteen, at kandidatene til Hongkongs lederskapsvalg i 2017 ikke kan være kritiske til sentralledelsen i Beijing. 31. august blusset bruduljene opp igjen, etter at den kinesiske kongressen vedtok at kandidater til valget må godkjennes av en Beijing-valgt komité. Om tre år skal det stemmes over en ny Chief Executive av Hongkong, som vil være den kinesiske byens øverste leder og sikre dem en viss uavhengighet. Demonstrantene krever full frihet i hvilke kandidater de nominerer og stemmer på, uten innblanding fra sentralmakten i Beijing. Siden 1997, da Storbritannia overførte makten over Hongkong til Kina, har byen hatt et annet politisk system enn resten av landet. De politiske gjenlevingene fra kolonitiden skal ha ført til stor friksjon siden. – Det som skjer i Hongkong er på mange måter kulminasjonen av en uoverenstemmelse som har ligget i kortene lenge. Dette dreier seg om å opprettholde kommunistpartiets maktmonopol, hevder Kina-ekspert Bjørnar Sverdrup-Thygeson til VG. Protestene har i hovedsak vært ikkevoldelige. (Foto: AFP PHOTO / Philippe Lopez)Protestene har i hovedsak vært ikkevoldelige. (Foto: AFP PHOTO / Philippe Lopez)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.