Husholdninger med variabel pris-kontrakter betalte høyest strømpris i 2022

Prisen for husholdninger med variabel pris-kontrakter betalte 162,7 øre/kWh for strømmen i 2022, viser nye tall fra SSB.

Variabel pris-kontrakter var i snitt den klart dyreste strømkontrakten i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Variabel pris-kontrakter var i snitt den klart dyreste strømkontrakten i fjor. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

For disse kontraktene er strømselskapene pålagt å informere kunder som prisendringer minst 14 dager før de trer i kraft. Prisen er altså fast over en periode på minst fjorten dager.

Andelen husholdninger med slike kontrakter sank fra 19 prosent i første kvartal til 8 prosent i fjerde kvartal, skriver Statistisk sentralbyrå.

Spotpriskontrakter kostet i gjennomsnitt 153,6 øre/kWh, eksklusive avgifter og nettleie. Dette er den vanligste kontraktstypen for husholdninger og utgjorde 87,4 prosent av kontraktene til husholdninger i 4. kvartal.

Mange strømselskaper har den siste tiden sluttet å tilby nye fastprisavtaler på grunn av den store usikkerheten rundt prisutviklingen på strøm fremover. Denne typen kontrakter var imidlertid billigst: Nye fastpriskontrakter med inntil ett års varighet hadde snittpris på 91,7 øre/kWh, nye fastpriskontrakter med over ett års varighet kostet i snitt 53,1 øre/kWh, mens eldre fastpriskontrakter hadde en snittpris på 52,8 øre/kWh.

Kraftprisen i den sørlige delen av Norge var rekordhøy i 2022. Ekstreme gasspriser i Europa har ført til svært høye europeiske kraftpriser.

I snitt lå prisen på 200 øre/kWh i 2022, som er en dobling sammenlignet med 2021, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer