Huset der Hitler ble født blir politistasjon

Arbeidet med å omgjøre huset der Adolf Hitler ble født i 1889 til en politistasjon er i gang. Stasjonen skal stå ferdig tidlig i 2026.

Huset der Adolf Hitler ble født i 1889, skal ombygges til en politistasjon. Foto: Kerstin Joensson / AP / NTB
Huset der Adolf Hitler ble født i 1889, skal ombygges til en politistasjon. Foto: Kerstin Joensson / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Prosjektet er ment å skulle gjøre huset til et minst mulig attraktivt reisemål for personer som ønsker å hylle den tidligere nazilederen.

Beslutningen ble fattet i 2019. Ifølge planene skal det bli en politistasjon med hovedkvarter for distriktspolitiet og et lærested for sikkerhetsstyrken, der studentene vil undervist i menneskerettigheter.

Mandag begynte arbeidet med å gjerde inn huset og tomten, samt foreta oppmålinger som trengs for det videre byggearbeidet. Huset ligger i byen Braunau am Inn, like ved grensen til Tyskland.

Årene før vedtaket om ombygging ble fattet var preget av mye fram-og-tilbake om hvem som egentlig eide huset. Dette spørsmålet ble løst da høyesterett i 2017 kom til at staten hadde rett til å ekspropriere bygningen etter at eieren nektet å selge. Et forslag om å jevne det hele med jorda ble avvist.

Bygningen ble leid av innenriksdepartementet i 1972 for å hindre misbruk og ble så tilholdssted for flere veldedige organisasjoner. Det har stått tomt siden et dagsenter for voksne med handikapp flyttet ut i 2011. En minnestein med innskrift mot nazismen vil bli stående utenfor det ombygde huset.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer