Hurtigtog til Stockholm kan gi 1 million færre flyreiser

En studie viser at en hurtigtogsforbindelse mellom Oslo og Stockholm kan føre til at én million flyreiser vil erstattes med tog.

Reisetiden mellom Stockholm-Oslo kan bli på under fire timer. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
Reisetiden mellom Stockholm-Oslo kan bli på under fire timer. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert

Jernbanedirektoratet og det svenske Trafikverket har studert mulighetene for en oppgradering av deler av strekningen mellom Oslo og Arvika – noe som kan gi raskere togreiser mellom Oslo og Stockholm.

I studien kommer de fram til at en åpning i 2040 kan føre til at én million flyreiser vil erstattes med tog, skriver Aftenposten.

Men kostnadene kan bli store – så store at studien konkluderer med at de aktuelle oppgraderingene ikke vil ha samfunnsøkonomisk nytte.

Studien har sett på to mulige ruter: Lillestrøm-Arvika og Ski-Arvika. En eventuell oppgradering til Arvika vil gjøre at reisetiden mellom Stockholm og Oslo vil bli på under fire timer.

For Lillestrøm-Arvika er det beregnet kostnader på mellom 20 og 45 milliarder. For Ski-Arvika er kostnaden beregnet til 25 til 60 milliarder.

– Samfunnsøkonomisk netto nåverdi er minus 9,5 milliarder. Men det er ganske vanlig at man får negativ samfunnsøkonomisk nytte i store jernbaneprosjekter fordi det er så dyrt å bygge, sier Bente Bukholm, som har vært prosjektleder for mulighetsstudien i Jernbanedirektoratet.

Studien har ikke vurdert nytten av mulige oppgraderinger på linjen mellom Arvika og Stockholm – noe som kan redusere reisetiden ytterligere.

I 2016 opplyste daværende administrerende direktør i det svenske togselskapet SJ, Christer Fritzson, til Dagsavisen at det årlig reiser 1,4 millioner passasjerer med fly mellom Oslo og Stockholm.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer