Hundrevis av Sadr-tilhengere okkuperer nasjonalforsamlingen i Bagdad

For andre gang på tre dager har hundrevis av demonstranter brutt seg inn i Iraks nasjonalforsamling i Bagdad. Minst 60 personer er skadd i voldsomme sammenstøt.

Demonstranter forsøker å fjerne sementblokker slik at de kan krysse brua over til den grønne sonen. Foto: Ali Abdul Hassan / AP / NTB
Demonstranter forsøker å fjerne sementblokker slik at de kan krysse brua over til den grønne sonen. Foto: Ali Abdul Hassan / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Demonstrantene støtter den mektige sjiamuslimske lederen Moqtada al-Sadr. De som har greid å ta seg inn i nasjonalforsamlingen, vifter med irakiske flagg og har med seg bilder av Sadr, ifølge en fotograf fra nyhetsbyrået AFP.

Utenfor nasjonalforsamlingen har det samlet seg tusenvis av Sadr-tilhengere.

Irakiske sikkerhetsstyrker brukte tåregass, vannkanoner og sjokkgranater da de forsøkte å hindre demonstrantene i å bryte sperringene ved den såkalte grønne sonen, som huser regjeringskontorer og flere utenlandske ambassader. Iraks helsedepartement har via landets offisielle nyhetsbyrå meldt at 60 demonstranter er såret.

Det er også kommet meldinger om drepte, men dette er ikke bekreftet.

Veltet sementblokker

Det var planlagt et møte i nasjonalforsamlingen lørdag, men dette er avlyst.

Demonstrantene brukte tau til å velte sementblokkene som er satt opp ved porten til den grønne sonen.

– Vi kom hit for å fjerne den korrupte politiske klassen, hindre dem fra å holde et parlamentsmøte og hindre Rammeverket i å danne en regjering, sier Raad Thabet, en av demonstrantene, til AP.

«Rammeverket» viser til den iranskvennlige blokken i nasjonalforsamlingen

Thabet sier at de fulgte Sadrs oppfordring, og at de ønsket å dra til den grønne sonen uansett hva det måtte koste.

Avviser statsministerkandidat

Demonstrasjonene har pågått i flere dager og skyldes den politiske lammelsen og Sadr-blokkens misnøye med manglende innflytelse i nasjonalforsamlingen. Den iranskvennlige blokken i nasjonalforsamlingen ble nylig enig om en statsministerkandidat, men denne er Sadr-blokken sterkt imot.

Sadrs fløy fikk flest stemmer i valget i oktober, men ikke nok til å få parlamentarisk flertall. Ni måneder senere er det ennå ikke utnevnt noen statsminister som følge av stor splittelse mellom de ulike fraksjonene i nasjonalforsamlingen.

Den forrige stormingen av nasjonalforsamlingene skjedde onsdag. Salen var da tom, og i to timer danset og sang demonstrantene, mens de tok bilder av seg selv. Først da Sadr ba dem om å dra, forlot de salen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer