Hundretusenvis har dødd av været

Siden 1988 har det vært over 50.000 varmerelaterte dødsfall og mer enn 200.000 på grunn av kulde i England og Wales, ifølge offisielle tall.

Det har vært unormalt varmt i Storbritannia de siste to årene. Ifølge forskere vil somre med 40 varmegrader bli stadig mer vanlig i landet. Her fra en strand i Deal i Kent 10. september. Foto: Victoria Jones / PA / AP / NTB
Det har vært unormalt varmt i Storbritannia de siste to årene. Ifølge forskere vil somre med 40 varmegrader bli stadig mer vanlig i landet. Her fra en strand i Deal i Kent 10. september. Foto: Victoria Jones / PA / AP / NTB Vis mer
Publisert

Mens England historisk sett har hatt langt flere dødsfall fra kulde, sier statistikkontoret ONS at varmerelaterte dødsfall har økt de siste årene.

Fjoråret var det varmeste i Storbritannia siden slutten av 1800-tallet, og forskere har advart om at sommertemperaturer på opptil 40 grader vil bli mer vanlig i fremtiden på grunn av global oppvarming.

Forskere fra Oxford University publiserte nylig en rapport som pekte ut bygninger i Storbritannia som må bygges om for å beskytte folk mot ekstrem varme.

I tillegg har aktivister, parlamentsmedlemmer og veldedige organisasjoner bedt regjeringen om å iverksette tiltak for å fullisolerte britiske hjem. Dermed kan folk både beskyttes mot kulden og spare energikostnader.

– Boligene våre er blant de eldste og dem med dårligst kvalitet i Vest-Europa. De er ikke egnet til å møte utfordringene med mer ekstreme temperaturer og ekstremvær, sier Holly Holder fra den ideelle organisasjonen Centre for Ageing Better.

Risikoen for overoppheting er større i de største byene, der bygninger, veier og fortau absorberer solenergi og holder på varmen om natten, noe som gjør det vanskelig for folk å kjøle seg ned.

ONS-tallene viser at dødsrisikoen tredobles når temperaturen overstiger 29 grader, sammenlignet med når gradestokken viser mellom 9 og 22 grader.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer