Mistillitsforslag:

Hun redder den svenske regjeringen

Riksdagsrepresentanten Amineh Kakabaveh sier hun vil avstå fra å stemme for mistillit mot Sveriges justisminister – i så fall blir regjeringen sittende.

Riksdagsrepresentant Amineh Kakabaveh sier hun har bestemt seg for å stemme blank i mistillitssaken mot Morgan Johansson, og dermed blir han sittende. Foto: Fredrik Sandberg / NTB
Riksdagsrepresentant Amineh Kakabaveh sier hun har bestemt seg for å stemme blank i mistillitssaken mot Morgan Johansson, og dermed blir han sittende. Foto: Fredrik Sandberg / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Partiuavhengige Kakabaveh antas å bli tungen på vektskålen når Riksdagen klokka 12 tirsdag skal behandle opposisjonens mistillitsforslag mot Morgan Johansson.

I pinsehelgen sa Kakabaveh etter møter med Socialdemokraterna at hun ennå ikke har bestemt seg for hva hun gjør under avstemningen.

Tirsdag sier hun til SVT at hun bestemte seg samme morgen for at justisministeren «har levert».

Nei til Tyrkia

– Jeg har tenkt mye etter ulike møter med Socialdemokraterna og tatt flere runder i går kveld og i morges. Jeg bestemte meg på veien hit, sa hun i intervjuet.

Sveriges statsminister Magdalena Andersson har sagt at dersom Johansson blir felt, så går hele regjeringen av. De fire opposisjonspartiene mangler én stemme for å få flertall for mistillitsforslaget.

Fredag varslet Kakabaveh at hun vil sørge for å felle Johansson dersom ikke regjeringen gir løfter om at Sverige vil opprettholde forbudet mot våpeneksport til Tyrkia og unnlater å terrorstemple flere kurdiske grupper.

Dermed ba hun i realiteten regjeringen si nei til kravene som Tyrkia stiller for å slippe Sverige inn i Nato.

Løfte

Kakabaveh har lagt vekt på Sveriges relasjoner med kurderne og viktigheten av å ikke vike for Tyrkia og president Recep Tayyip Erdogan.

– Partisekretæren har gitt meg et løfte om at det her ikke blir noen endringer på grunn av Nato-spørsmålet, sier Kakabaveh til SVT.

Hun sa også at hun kunne komme til å endre syn i timene før avstemningen dersom det kommer andre signaler fra regjeringen.

– Problemet er at Erdogan kontrollerer politikken vår, hvilke politikere som skal si hva i Sverige, sier hun med henvisning til Tyrkias president.

Bekrefter

Socialdemokraternas partisekretær Tobias Baudin bekreftet derettr til nyhetsbyrået TT at partiet inngikk en avtale med Kakabaveh i høst, og at denne fremdeles gjelder.

– Vi sosialdemokrater står for de avgjørelsene vi tar, det kan man alltid stole på, sier han.

Avtalen med Socialdemokraterna går ut på et fordypet samarbeid med det største politiske partiet blant syriske kurdere (PYD).

I tillegg sier Kakabaveh at avtalen omfatter støtte til kvinner, kurdiske minoriteter og andre organisasjoner i Syria.

Nato-stampe

Kakabaveh er selv svensk-kurdisk, og kravene hun stiller til den svenske regjeringen går ikke overens med kravene Tyrkia stiller til et svensk Nato-medlemskap.

Erdogan har sagt nei til svensk og finsk Nato-medlemskap med mindre de oppfyller en liste med krav fra Tyrkia.

De hevder blant annet at Sverige gir politisk støtte til Det kurdiske arbeiderparti (PKK) og den kurdiske militærstyrken i Syria, YPG. PKK anses av hele EU, og Sverige, som en terrororganisasjon.

YPG er en væpnet gren av PYD.

Tyrkia likestiller PKK med YPG og sidestiller kampen mot IS med kampen mot kurderne.

Gjengkriminalitet

Det er Sverigedemokraterna som har reist mistillitsforslag mot justisminister Johansson fordi de mener han ikke gjør nok for å bekjempe gjengkriminalitet.

Det er ikke første gang Kakabaveh får den svenske regjeringens skjebne i hendene. I fjor høst sørget hennes stemme for at Magdalena Andersson ble statsminister.

Kakabaveh representerte tidligere Vänsterpartiet.

Hun har etter at mistillitsforslaget mot Johansson ble kunngjort kommet med motstridende beskjeder om hvordan hun vil stemme.

Tirsdag fremhever Kakabaveh Johanssons prestasjon når det gjelder bekjempelse av æresdrap og vold mot kvinner, som grunn til ikke å felle justisministeren.

SA FEIL: Kong Carl Gustaf holdt ikke tunga rett i munnen da han holdt tale på nasjonaldagen. Vis mer
Mer om