Huitfeldt: – Vi skal være rause med ukrainerne nå

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) lover at Norge skal stille opp for ukrainske flyktninger.

Oslo 20220302. Utenriksminister Anniken Huitfeldt i salen under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Oslo 20220302. Utenriksminister Anniken Huitfeldt i salen under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) lover at Norge skal stille opp for ukrainske flyktninger.

– Vi skal være rause med ukrainerne nå. Det er i vårt nærområde, sa Huitfeldt i spontanspørretimen på Stortinget onsdag.

Utenriksministeren ble utfordret av Ine Eriksen Søreide (H), som ville ha svar på hva regjeringen gjør konkret for å bidra til EUs felles respons for å hjelpe ukrainske krigsflyktninger.

Huitfeldt viste til at justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) nylig deltok på et ministermøte i Brussel for å diskutere saken med EUs medlemsland, og at hun også skal delta på et nytt ministermøte førstkommende torsdag.

– Nettopp fordi Norge er et land som stiller opp, sa Huitfeldt.

– Vi stiller opp. Vi vil være solidariske med de som mottar flyktninger, og vi vil være rause med de flyktningene som kommer til Norge.

Huitfeldt fastholdt også at det så langt har vært stor grad av samhold i Europa i spørsmålet om ukrainske flyktninger, selv om asylspørsmål normalt er noe som splitter EUs medlemsland.

Et spørsmål regjeringen derimot ikke har svart på, er om ukrainere skal få kollektiv beskyttelse i Norge.

EU-kommisjonen la onsdag morgen fram et forslag om å gi ukrainere midlertidig beskyttelse i hele EU.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer