Huitfeldt sier imot Biden: Vil ikke slå fast at det pågår folkemord i Ukraina

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) vil ikke si at Russland begår folkemord i Ukraina, slik USAs president Joe Biden hevder.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fordømmer Russlands angrep på Ukraina, men vil ikke si at Russland begår folkemord. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) fordømmer Russlands angrep på Ukraina, men vil ikke si at Russland begår folkemord. Arkivfoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Biden anklaget Russland for å begå folkemord i Ukraina da han talte til et folkemøte i Iowa onsdag.

Huitfeldt påpeker at begrepet folkemord er definert juridisk av FNs folkemordkonvensjon fra 1948 og vedtektene for Den internasjonale straffedomstolen.

– I tillegg til at visse overgrep må være begått mot en gruppe, må de være begått med den hensikt å ødelegge helt eller delvis gruppen som sådan. Dette forutsetter en vurdering av bevis som domstoler er best skikket til å foreta. Norge uttaler seg derfor på generelt grunnlag ikke om overgrep rettet mot en bestemt gruppe kan anses som folkemord, med mindre dette først er slått fast av en domstol, uttaler Huitfeldt i en epost.

Utenriksministeren gjentar Norges fordømmelse av Russlands angrep på Ukraina.

– Angrepet er et alvorlig brudd på folkeretten og har dramatiske konsekvenser for befolkningen i Ukraina.

Kreml: Uakseptabelt å kalle det folkemord

Kreml reagerer kraftig på at USAs president Joe Biden anklager russiske styrker i Ukraina for å ha begått folkemord.

– Vi er kategorisk uenige og anser ethvert forsøk på å forvrenge situasjonen på denne måten som uakseptabelt, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov til journalister onsdag.

Han la til at USA er et land som har begått godt kjente forbrytelser i moderne og nyere historie.

Biden anklaget tirsdag president Vladimir Putins styrker for å ha begått folkemord i Ukraina. Tidligere har Biden anklaget Putin for krigsforbrytelser, men han har ikke tidligere brukt begrepet folkemord.

(©NTB)

Mer om