Huitfeldt ber Kina få slutt på krigen

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sa til Kinas utenriksminister at landet må fortsette sin kontakt med Russland og jobbe for en slutt på Ukraina-krigen.

Kinas utenriksminister Qin Gang møter Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt i Oslo fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL
Kinas utenriksminister Qin Gang møter Norges utenriksminister Anniken Huitfeldt i Oslo fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB / POOL Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

Den kinesiske utenriksminister Qin Gang ønsket på sin side Norge et gratulerer med dagen på forskudd før 17. mai.

Huitfeldt takket for en åpen og ærlig samtale.

– Vi har hatt grundige diskusjoner om menneskerettigheter, blant annet våre bekymringer om Xinjiang og Hongkong. Vi har også diskutert Taiwan, sier Huitfeldt.

– En viktig del av våre diskusjoner, var Russlands uprovoserte invasjon av Ukraina. Kina spiller en viktig rolle i å redusere atomtrusselen. Det er viktig for hele verden. Jeg ber Kina fortsette sin kontakt med Russland for å redusere denne trusselen og få slutt på krigen, sier Huitfeldt.

Takket for støtte til ett-Kina-politikken

Kina takket også Norge for å ha uttrykt støtte til ett-Kina-politikken, som går ut på at Kina kun har ett regime. Det er grunnen til at Norge ikke anerkjenner Taiwan for eksempel.

Erlend Trygve Grimstad fra finansdepartementet og Kinas ambassadør i Oslo Hou Yue signerer en skatteavtale sammen med Kinas utenriksminister Qin Gang møter utenriksminister Anniken Huitfeldt i Oslo fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB
Erlend Trygve Grimstad fra finansdepartementet og Kinas ambassadør i Oslo Hou Yue signerer en skatteavtale sammen med Kinas utenriksminister Qin Gang møter utenriksminister Anniken Huitfeldt i Oslo fredag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Utenriksministeren fikk spørsmål om Taiwan. På det svarte han at Kina aldri vil tillate at Taiwan blir selvstendig.

– Jeg understreket også at vi alle vil se fred og stabilitet og en fredelig gjenforening over Taiwanstredet, men separatistene motarbeider det, sa Qin.

Ba om forhandlinger

Qin fremhevet at både Kina og Norge tjener på dialog. Han sier at de to landene vil stå sammen om å følge opp FN-charteret for å fremme global fred og utvikling.

– Den umiddelbare prioriteten i Ukraina er å få slutt på kamphandlingene. Kina vil alltid stå for fred. Vi håper partene i konflikten kan gjøre en innsats for forhandlinger, sa Qin.

Qin sa at Kina og Norge er nære partnere selv om landene ligger langt fra hverandre.

– Vi håper at våre to land kan jobbe sammen og skape positiv energi i en usikker verden, sa Qin.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer