Huitfeldt: Angivelige drap på russiske krigsfanger må tas opp med Ukraina

Opplysningene om at ukrainske soldater angivelig har drept russiske krigsfanger, må tas opp med Ukraina, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Utenriksminister Anniken Huitfeldt advarer mot tankegangen «krig er krig» og sier at angrep på sivile er uakseptabelt. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB
Utenriksminister Anniken Huitfeldt advarer mot tankegangen «krig er krig» og sier at angrep på sivile er uakseptabelt. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

En video som er lagt ut i sosiale medier og som New York Times har verifisert, viser det som skal være ukrainske soldater drepe russiske krigsfanger nær Kyiv. På spørsmål om dette er noe de vil diskutere med Ukraina, svarer Huitfeldt:

– Ja, selvfølgelig. Dette er noe som må tas opp, for i en krig gjelder lover og regler uansett. Om hva slags type mål som er legitime, og hvordan man skal behandle krigsfanger. Det er helt grunnleggende for alle parter, sier hun til pressen i Brussel i forkant av Nato-møtet torsdag.

Huitfeldt sier at hun opplever at Ukraina er åpne om det som skjer.

– Og i denne situasjonen var de opptatt av å ikke foreta skritt som kan virke provoserende. Det er en ansvarlig partner, men vi må selvfølgelig kunne få vite alt, sier hun.

Huitfeldt understreker at uavhengige granskere må gjøre undersøkelser.

– For det vi ser på bilder om angrep på sivile, er helt uakseptabelt. Og jeg vil advare mot at vi tenker «krig er krig» og aksepterer bildene vi ser. Når vi ser konkrete angrep på sivile, som er i ikke-militære klær, er det noe helt annet enn det vi har sett i veldig mange andre kriger, sier hun.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer