HRW anklager colombiansk politi for 20 drap

Human Rights Watch (HRW) skriver i en rapport at de har bevis for at politiet i Colombia har drept 16 demonstranter og forbipasserende med skarp ammunisjon.

Opprørspoliti slukker en bensinbombe som ble kastet i deres retning under demonstrasjonene. Foto: Jairo Cassiani / AP / NTB
Opprørspoliti slukker en bensinbombe som ble kastet i deres retning under demonstrasjonene. Foto: Jairo Cassiani / AP / NTB Vis mer
Publisert

I tillegg er minst tre personer blitt drept da politiet brukte ikke-dødelige våpen, og en person døde etter å ha blitt mishandlet av politiet. Ifølge HRW har flertallet av de døde skader i vitale organer, deriblant hodet og brystet, noe som ifølge eksperter viser at hensikten var å drepe.

Dødsfallene har skjedd mens det har vært store demonstrasjoner i landet grunnet misnøye med økende ulikhet og håndtering av koronapandemien. I rapporten anklages politiet også for seksuelt misbruk, utstrakt bruk av mishandling og vilkårlig bruk av varetekt.

– Denne brutale maktmisbruken består ikke av enkelthendelser fra ulydige politibetjenter, men heller resultatet av systematiske mangler i det colombianske politiet, sier Jose Miguel Vivanco. Han er HRW-direktør for de amerikanske kontinentene.

Ulike dødstall

Organisasjonen foreslår reformer som skaper tydelige skiller mellom politiet og militæret og sikrer tydelig kontroll og ansvarliggjøring av politiet.

HRW har mottatt det den kaller «etterrettelig informasjon» om minst 68 dødsfall knyttet til demonstrasjonene. Den har kunnet bekrefte 34 av dem, deriblant to politibetjenter. Colombianske myndigheter har meldt om 18 dødsfall, og etterforsker ytterligere ni. Landets menneskerettighetsombudsmann melder om 58 dødsfall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer