Høyst usikkert om britene og EU blir enige om en avtale

Forhandlingene mellom EU og Storbritannia om en omfattende handelsavtale går ikke spesielt bra, ifølge flere kilder.

EUs sjefforhandler Michel Barnier (t.v.) fortsatte mandag forhandlingene med sin britiske motpart i håp om å komme fram til en avtale. Men det haster. Fristen er 1. januar. Her er han sammen med Frankrikes EU-ambassadør, Philippe Leglise-Costa. Foto: John Thys, Pool via AP / NTB
EUs sjefforhandler Michel Barnier (t.v.) fortsatte mandag forhandlingene med sin britiske motpart i håp om å komme fram til en avtale. Men det haster. Fristen er 1. januar. Her er han sammen med Frankrikes EU-ambassadør, Philippe Leglise-Costa. Foto: John Thys, Pool via AP / NTB Vis mer
Publisert

Irlands statsminister Micheál Martin sier at sjansene for å få på plass en avtale er 50-50, mens ikke navngitte kilder gir uttrykk for større pessimisme. Det går langsomt, og forventningene er lave, sier de.

En av dem beskriver samtalene som svært vanskelige og understreker at partene kun har noen få dager igjen med «nyttige» samtaler.

– Vi er på en meget smal sti, og det er umulig å spå resultatet, sier vedkommende til nyhetsbyrået AFP.

Hvordan sikre at avtalen overholdes?

Flere kilder sier at den hardeste nøtten er hvordan man skal kunne garantere at frihandelsavtalen overholdes. EU ønsker en mekanisme som utløses raskt og som vil føre til straffereaksjoner hvis den ene eller andre parten ikke overholder avtalen, for eksempel når det gjelder miljø- og helsepolitiske standarder.

Britene er på sin side svært skeptiske til en bred og bindende avtale som de mener vil ødelegge den uavhengigheten som var en viktig drivkraft for å forlate unionen.

– Hvis samtalene mislykkes nå, så ha de to partene i bunn og grunn ikke greid å bli enige om hva uærlig spill innebærer og hva man bør gjør med det, sier en diplomat.

Håper på fri flyt av varer

Storbritannia gikk ut av EU 31. januar, men vil først forlate EUs indre marked ved årsskiftet. Målet med forhandlingene er å få på plass en avtale med tollfri handel over grensene og uten restriksjoner i form av kvoter.

I hele forrige uke forsøkte EUs sjefforhandler Michel Barnier å få på plass en avtale sammen med sin britiske motpart David Frost. Lørdag tok de en pause, for så å gjenoppta møtene søndag. Samtalene har vart i åtte måneder, men det er fortsatt uenighet på en rekke punkter. Et viktig tema har vært fiskerirettigheter. Søndag kveld kunne imidlertid britiske medier melde om et «gjennombrudd» nettopp i dette spørsmålet.

Telefonsamtale mellom lederne

Samtalene fortsetter mandag, hvorpå Storbritannias statsminister Boris Johnson og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ska snakke samme på telefonen etter å ha blitt orientert av sine respektive forhandlere.

Torsdag er det duket for EU-toppmøte, og da vil saken være høyt på agendaen, enten forhandlerne er blitt enige eller ikke.

– Johnson har en enorm avgjørelse å ta de neste 48 timene. Et flertall i regjeringen vil foretrekke en avtale for å minske sammenbruddet på grensen 1. januar, men de vil støtte statsministerens vurdering hvis han går inn for at det ikke blir noen avtale, sier Mujtaba Rahman i konsulentselskapet Eurasia Group.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer