Høyst usikkert om britene og EU blir enige om en avtale

Forhandlingene mellom EU og Storbritannia om en omfattende handelsavtale går ikke spesielt bra, ifølge flere kilder.

EUs sjefforhandler Michel Barnier (t.v.) fortsatte mandag forhandlingene med sin britiske motpart i håp om å komme fram til en avtale. Men det haster. Fristen er 1. januar. Her er han sammen med Frankrikes EU-ambassadør, Philippe Leglise-Costa. Foto: John Thys, Pool via AP / NTB
EUs sjefforhandler Michel Barnier (t.v.) fortsatte mandag forhandlingene med sin britiske motpart i håp om å komme fram til en avtale. Men det haster. Fristen er 1. januar. Her er han sammen med Frankrikes EU-ambassadør, Philippe Leglise-Costa. Foto: John Thys, Pool via AP / NTB Vis mer
Publisert

Irlands statsminister Micheál Martin sier at sjansene for å få på plass en avtale er 50-50, mens ikke navngitte kilder gir uttrykk for større pessimisme. Det går langsomt, og forventningene er lave, sier de.

En av dem beskriver samtalene som svært vanskelige og understreker at partene kun har noen få dager igjen med «nyttige» samtaler.

– Vi er på en meget smal sti, og det er umulig å spå resultatet, sier vedkommende til nyhetsbyrået AFP.

Hvordan sikre at avtalen overholdes?

Flere kilder sier at den hardeste nøtten er hvordan man skal kunne garantere at frihandelsavtalen overholdes. EU ønsker en mekanisme som utløses raskt og som vil føre til straffereaksjoner hvis den ene eller andre parten ikke overholder avtalen, for eksempel når det gjelder miljø- og helsepolitiske standarder.

Britene er på sin side svært skeptiske til en bred og bindende avtale som de mener vil ødelegge den uavhengigheten som var en viktig drivkraft for å forlate unionen.

– Hvis samtalene mislykkes nå, så ha de to partene i bunn og grunn ikke greid å bli enige om hva uærlig spill innebærer og hva man bør gjør med det, sier en diplomat.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer