Høyspentmaster revet over ende ved Rjukan – tar flere dager å få strømmen tilbake

Det vil ta flere dager å få strømmen tilbake til kundene som er rammet etter at minst 16 høyspentmaster er revet over ende ved Rjukan i Tinn kommune.

Minst 16 høyspentmaster er revet over ende ved Rjukan i Tinn kommune. Et Statkraft-anlegg og et Avinor-anlegg drives nå med aggregat. Foto: Stannum AS / NTB
Minst 16 høyspentmaster er revet over ende ved Rjukan i Tinn kommune. Et Statkraft-anlegg og et Avinor-anlegg drives nå med aggregat. Foto: Stannum AS / NTB Vis mer
Publisert

32 kunder står søndag kveld uten strøm, inkludert et damanlegg til Statkraft og et flysikringsanlegg eid av Avinor, etter at minst 16 høyspentmaster har veltet den siste uken.

Ansvarshavende ved Stannum AS, selskapet ansvarlig for mastene, Stein Øyvind Bystrøm, sier søndag til NTB at de prioriterer Statkraft og Avinor, men at de antar det vil gå ytterligere fem døgn før de får strømmen tilbake.

Både Statkraft og Avinors anlegg driftes på aggregat, opplyser Bystrøm. Resten av de rundt 30 kundene er primært hyttekunder.

Ifølge Bystrøm er det ikke mye trafikk i fjellområdet, men han antar at det tar seg opp når det nærmer seg juleuka. Mange av disse kan trolig feire jul med strøm på hytta, men ikke alle.

– Jeg regner med at en del av dem kan feire jul på hytta, men ti, tolv får ikke strøm før ut på nyåret. Det er de som ligger midt i havariområdet.

Uforutsigbart

– Det er særdeles viktig at folk holder seg unna. Dette er uforutsigbart og ukontrollert, sier Bystrøm til NTB.

Dersom flere master begynner å rase kan fort ytterligere 10 til 15 master bli revet ned som dominobrikker. Bystrøm sier strømkablene, som er koblet ut, ligger lavt over bakken og kan være farlige for snøscooterførere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer