Høyre vil at staten skal kunne inndra folks biler

Høyre skal fremme et forslag i Stortinget om at staten skal kunne inndra kjøretøy fra de verste trafikksynderne, etter modell fra Danmark.

I Danmark kan politiet beslaglegge bilene til de verste trafikksynderne. Høyre vil at de skal få lov til dette også i Norge. Foto: Vegard Grøtt / NTB
I Danmark kan politiet beslaglegge bilene til de verste trafikksynderne. Høyre vil at de skal få lov til dette også i Norge. Foto: Vegard Grøtt / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Vi kan ikke ha dødsmaskiner på veiene, sier Høyres Lene Westgaard-Halle og Sveinung Stensland i en pressemelding.

Utrykningspolitiets sjef Knut Smedsrud har tidligere bedt om regelendringer for å stanse de verste råkjørerne, blant annet i form av at man skal kunne inndra kjøretøyet til personer om de blir målt i mer enn 200 kilometer i timen.

– I Norge jobber vi for en nullvisjon hvor målet er at ingen skal miste livet eller bli skadd i trafikken, og da kan vi ikke ha potensielle dødsmaskiner på veiene, sier de to Høyre-representantene.

I Danmark ble dette mulig allerede i 2021. I mars i år viste tall fra det danske justisdepartementet at nærmere 2000 kjøretøyer var blitt beslaglagt i forbindelse med såkalt vanvidskørsel. Der omfatter begrepet hastigheter på 200 kilometer i timen og oppover, hastigheter som er mer enn det dobbelte av fartsgrensen, promille på over 2 og flere andre forhold. De beslaglagte kjøretøyene blir solgt til inntekt for staten.

De to Høyre-representantene sier de håper hele Stortinget vil samle seg om forslaget.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer