Høyre-ordfører kan miste kjedet på grunn av én stemme

Ibestad kommune i Troms kan bli kroneksemplet på at hver stemme teller. Opptellingen av slengere viser at Høyre mangler 4/19-dels stemme på å sikre ordføreren.

Ibestad kommune i Troms kan bli kroneksemplet på at hver stemme teller. Opptellingen av slengere viser at Høyre mangler 4/19-dels stemme på å sikre ordføreren. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Ibestad kommune i Troms kan bli kroneksemplet på at hver stemme teller. Opptellingen av slengere viser at Høyre mangler 4/19-dels stemme på å sikre ordføreren. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Høyre i Ibestad har gjort tidenes valg i kommunen, der det aldri før har skjedd at et parti har fått over halvpartene av stemmene, og kuppet 51,4 prosent av stemmene, ifølge Nordlys. Dermed burde ordfører Dag Sigurd Brustind sitte trygt.

Men fordi kommunens velgere flittig har benyttet seg av muligheten til å gi personstemmer til kandidater på andre lister, såkalte slengere, endte Høyre med 9 av 19 mandater i kommunestyret.

– Dette er et helt utrolig eksempel på at ikke bare hver stemme teller, men hver slenger, sier valgekspert Jonas Stein ved Universitetet i Tromsø.

Brustind sier Høyre er i samtaler med Sp, som nå har flertallet sammen med Ap.

– Man vet aldri før det er avgjort, sier den håpefulle ordføreren, som innrømmer han er litt overrasket.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer