Oslo kommune

Høyesterett: Oslo kommunes vedtak om eiendomsskatt var ugyldig

Oslo kommune har i Høyesterett fått medhold i bunnfradraget i eiendomsskatten. Høyesterett mener imidlertid at kommunen skrev ut skatten for seint i 2016.

Finansbyråd Robert Steen (Ap) i Oslo mener Høyesteretts beslutning legger store begrensninger for kommunepolitikere. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Finansbyråd Robert Steen (Ap) i Oslo mener Høyesteretts beslutning legger store begrensninger for kommunepolitikere. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

3.400 privatpersoner har saksøkt Oslo kommune om eiendomsskatten for skatteåret 2016. Tirsdag falt dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet.

– For oss har det vært viktig å kunne skjerme mindre verdifulle eiendommer fra eiendomsskatt. Jeg er glad for at et enstemmig Høyesterett mener det rødgrønne byrådet var i sin fulle rett ved innføringen av en moderat eiendomsskatt for å finansiere nødvendige velferdsløft i Oslo.

Høyesterett har altså bekreftet at norske kommuner har stor skjønnsfrihet i utformingen av eiendomsskatt og frihet til å utforme sin politikk, sier finansbyråd Robert Steen (Ap).

Et flertall på tre av fem dommere i Høyesterett slår derimot fast at eiendomsskatten i hovedstaden i 2016 ble skrevet ut for sent og derfor er ugyldig.

Dette er en avgjørelse som kan få konsekvenser for hele Kommune-Norge.

Med stor sannsynlighet vil ingen kommuner som ønsker å gjeninnføre eiendomsskatt rekke å skrive ut skatten med virkning fra det første året i en valgperiode, mener Oslo kommune.

– Denne beslutningen legger en betydelig begrensning på et nytt kommunestyres mulighet til raskt å realisere politikken man går til valg på, sier Robert Steen.