Oslo kommune

Høyesterett: Oslo kommunes vedtak om eiendomsskatt var ugyldig

Oslo kommune har i Høyesterett fått medhold i bunnfradraget i eiendomsskatten. Høyesterett mener imidlertid at kommunen skrev ut skatten for seint i 2016.

Finansbyråd Robert Steen (Ap) i Oslo mener Høyesteretts beslutning legger store begrensninger for kommunepolitikere. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Finansbyråd Robert Steen (Ap) i Oslo mener Høyesteretts beslutning legger store begrensninger for kommunepolitikere. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

3.400 privatpersoner har saksøkt Oslo kommune om eiendomsskatten for skatteåret 2016. Tirsdag falt dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet.

– For oss har det vært viktig å kunne skjerme mindre verdifulle eiendommer fra eiendomsskatt. Jeg er glad for at et enstemmig Høyesterett mener det rødgrønne byrådet var i sin fulle rett ved innføringen av en moderat eiendomsskatt for å finansiere nødvendige velferdsløft i Oslo.

Høyesterett har altså bekreftet at norske kommuner har stor skjønnsfrihet i utformingen av eiendomsskatt og frihet til å utforme sin politikk, sier finansbyråd Robert Steen (Ap).

Et flertall på tre av fem dommere i Høyesterett slår derimot fast at eiendomsskatten i hovedstaden i 2016 ble skrevet ut for sent og derfor er ugyldig.

Dette er en avgjørelse som kan få konsekvenser for hele Kommune-Norge.

Med stor sannsynlighet vil ingen kommuner som ønsker å gjeninnføre eiendomsskatt rekke å skrive ut skatten med virkning fra det første året i en valgperiode, mener Oslo kommune.

– Denne beslutningen legger en betydelig begrensning på et nytt kommunestyres mulighet til raskt å realisere politikken man går til valg på, sier Robert Steen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer